Hlavní obsah

Tisíc let starý poklad objevený na dně moře bude na prodej

– Jakarta

Poklad starý tisíc let, s nímž se kolem roku 960 potopilo plavidlo u břehů Indonésie, bude na prodej. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na výzkumnou společnost, která cenu pokladu odhaduje na nejméně 80 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Vystavené artefakty z pokladu nalezeného v moři u Indonésie

Článek

"Cirebonský poklad", nazvaný podle místa nálezu v moři u přístavu Cirebon na indonéském ostrově Jáva, sestává ze zhruba 250 000 předmětů. Ty byly součástí nákladu obchodní lodi, jejíž jméno zatím zůstává neznámé, nicméně pochází z doby kolem roku 960.

Artefakty jsou "vzorky" z obchodní výměny, která se tehdy uskutečňovala mezi Dálným a Blízkým východem: například skulptury vyřezané z křišťálu typické pro dynastii Fátimovců v Egyptě, skleněné výrobky z Mezopotámie, perly z Perského zálivu, ale také bronzové či zlaté předměty z Malajsie. Nechybí ani vzácný porcelán a seladonová keramika z císařské Číny.

Foto: Profimedia.cz

Vystavené artefakty z pokladu

"Tento vrak je určitě nejvýznamnější, jaký kdy byl nalezen v jihovýchodní Asii, ať už jde o úroveň kvality nebo množství nalezených předmětů," zdůraznil Belgičan Luc Heymans, ředitel společnosti Cosmix Underwater Research Ltd, která bádání prováděla.

Loď s pokladem v hloubce 57 metrů poprvé zahlédli rybáři, v letech 2004-2005 jej pak prozkoumali při nesčetných ponorech potápěči. Celá operace byla financována ze soukromých zdrojů, ovšem se souhlasem indonéských úřadů.

Šest let ale trvalo administrativní vyřizování pro získání povolení k prodeji artefaktů. Část pokladu připadla Jakartě, zbytek byl dán v Indonésii loni do dražby. Ta ale byla neúspěšná, proto padlo rozhodnutí převézt poklad do Singapuru, kde bude vbrzku nabídnut k prodeji. Cílem tohoto kroku je, aby jedinečný poklad byl uchován vcelku a vystaven v některém muzeu. Tentokrát však nepůjde o aukci, nýbrž přímé vyjednávání s případným kupcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám