Hlavní obsah

Bin Ládin byl v kontaktu s pákistánskými představiteli

Novinky, rei

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin byl před svým zabitím americkým komandem loni v květnu v rutinním kontaktu se zástupci pákistánské tajné služby ISI. Uvedla to organizace WikiLeaks, která tento týden začala zveřejňovat e-maily ukradené americkému výzkumnému ústavu Statfor, označovanému někdy za „stínovou CIA“.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin s družinou na archivním snímku

Článek

E-mail, který byl zveřejněn na internetu v úterý, odkazuje na dokumenty, jež byly nalezeny v bin Ládinově domě v pákistánském Abbottábádu. Zpráva nejmenovaného analytika Statforu naznačuje, že Usáma byl ve spojení s až 12 zástupci ISI.

E-mail nezmiňuje žádné jméno, nepochybuje však o tom, že příslušná místa jména znají. „O Usámovi bin Ládinovi věděli lidé na středních a vysokých místech v ISI a pákistánské armádě s jedním vysloužilým armádním generálem. Mám silné tušení, že (americké služby) znají jména a hodnosti,“ napsal autor zprávy. Dál navrhuje, aby USA informací využily při dalších jednáních s Pákistánem.

Spojené státy daly opakovaně najevo pochybnosti, že o bin Ládinovi na území Pákistánu neměly tamní tajné služby ponětí. Pákistán krytí teroristy popírá.

Ukradené e-maily

WikiLeaks tvrdí, že má pět miliónů e-mailů zástupců Stratforu. Zatím jich bylo zveřejněno jen 200. Jeden z nich dává venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi rok života, když uvádí, že po nedávném vyjmutí nádoru z Chávezova těla na Kubě museli práci kubánských kolegů napravovat narychlo přivolaní ruští odborníci.

V jiné zprávě se píše, že Česká republika usilovala o nákup amerických bojových letounů F-16. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám