Hlavní obsah

Paralyzovanou obří výletní loď táhnou ke břehu, na palubě jsou i Češi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K italské výletní lodi Costa Allegra, která s více než tisíci lidmi na palubě uvízla bez proudu v Indickém oceánu, dorazila francouzská rybářská loď. Costu táhne k ostrovu Desroches na jihozápadě Seychelských ostrovů, kde se pasažéři vylodí, oznámila stanice BBC. Připluje nejdříve ve čtvrtek. Lidé pak v místním hotelu počkají na další převoz na hlavní ostrov Mahé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na uvízlou loď Costa AllegraVideo: Reuters

 
Článek

V lodní strojovně vypukl v pondělí požár. Ačkoliv byl posléze zlikvidován, stačil vyřadit z provozu agregátory. Loď se tak ocitla bez proudu, cestující se například musejí obejít bez světel a klimatizace, protože ze záložních zdrojů se napájí jen nejdůležitější zařízení.

Seychelská vláda připravuje opatření, jak dostat lidi z uvízlé lodi na pevninuVideo: Novinky/Reuters

Loď vyslala ihned po zjištění požáru nouzový signál. Pasažéři i posádka se také okamžitě preventivně shromáždili na místech vymezených pro mimořádné situace. Nikdo nebyl zraněn a kapitán hlásil, že loď je ve stabilní poloze. Na místo vyrazilo z Itálie letadlo, které potvrdilo, že plavidlo se nenaklání.

Foto: ČTK/AP

Costa Allegra

V průběhu noci pak ke Costě asi 30 kilometrů od Alfonsova ostrova dorazila francouzská rybářská loď Trévignon a vzala ji do vleku. Během dne se mají připojit dva další remorkéry.

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Costa Allegra

Na palubě výletní lodi je 636 cestujících a 413 členů posádky. Mezi pasažéry jsou i čtyři Češi, uvedla BBC s odkazem na sdělení provozovatele lodi, společnosti Costa Crociere. Na lodi se plavili ponejvíce italští, francouzští, rakouští, švýcarští, němečtí a britští turisté. Costa údajně rodiny většiny z nich už kontaktovala, aby je upozornila na nouzovou změnu trasy.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo maps

V Indickém oceánu operují somálští piráti. BBC upozornila, že na palubě Costy je i devět členů italského námořnictva jako bezpečnostní doprovod.

Loď vyplula v pondělí z Madagaskaru a na Seychely měla dorazit v úterý. Mezi dalšími cíli byla Alexandrie a Neapol.

Zhruba 180 metrů dlouhá Costa Allegra o výtlaku 28 596 tun byla vyrobena v roce 1992. Má osm palub a 400 kajut. Pojme až 1400 lidí.
Loď vyrazila v sobotu z Madagaskaru a na Seychely měla dorazit v úterý.
Costa Allegra patří do stejné flotily jako Costa Concordia, která se v polovině ledna potopila u toskánského ostrova Giglio. Nehoda si vyžádala 32 mrtvých, z nichž sedm zůstává nezvěstných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám