Hlavní obsah

Afghánská policie zná muže, který zastřelil dva americké poradce

Afghánská policie pátrá po mladším policejním důstojníkovi, který v sobotu údajně zastřelil dva americké poradce na ministerstvu vnitra v Kábulu. Informoval o tom v neděli zpravodajský server BBC News.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánští policisté

Článek

Hlavním podezřelým je pětadvacetiletý Abdul Sabúr, který po střelbě z ministerstva utekl. Policisté z protiteroristické jednotky sdělili anonymně BBC, že dům jeho rodiny v provincii Parván v noci prohledali, ale nenašli ho tam. Pozatýkali také jeho příbuzné v Kábulu.

Sobotní střelba na ministerstvu vnitra, která se odehrála v době, kdy v Afghánistánu pokračují násilné protesty vyvolané spálením výtisků koránu na americké vojenské základně Bagrám, přiměla síly NATO ke stažení všech svých příslušníků z afghánských ministerstev. V sobotu k tomuto kroku přikročily USA, v neděli je následovala i Británie.

To podle odborníků bude mít ochromující vliv na řadu významných oblastí, jako je technická podpora, výměna špionážních informací a řada probíhajících bezpečnostních operací. V zásadě se tím "rozpojí" koordinace mezi afghánskou vládou a silami ISAF, což se s ohledem k nepokojům v zemi a útoky na policejní a vojenská stanoviště v několika provinciích nemohlo stát v horší dobu, dodala BBC. Od středy, kdy nepokoje propukly, si už celkem vyžádaly na tři desítky mrtvých. Počty zraněných jdou do stovek.

"Virus infiltrací se rozšířil jako rakovina a potřebuje operativní zákrok," řekl nejmenovaný afghánský generál BBC. "Léčba nepomohla." K útoku se ještě v sobotu přihlásilo afghánské radikální islámské hnutí Taliban, jehož vládu v roce 2001 svrhla Spojenými státy vedená invaze koaličních sil do Afghánistánu. Podle Talibanu šlo o odvetu za spálení svatých knih muslimů na základně Bagrám.

Reklama

Výběr článků

Načítám