Hlavní obsah

KLDR znovu jedná s USA o svém jaderném programu, potřebuje jídlo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Spojené státy a Severní Korea ve čtvrtek obnovily rozhovory o severokorejském jaderném programu. Jsou to první jednání s vládou KLDR po smrti vůdce Kim Čong-ila.

Foto: Profimedia.cz

Američané vedou se Severokorejci první jednání od nástupu Kim Čong-una k moci.

Článek

USA doufají ve větší ochotu Severokorejců spolupracovat, KLDR potřebuje ekonomickou pomoc a potraviny.

Setkání se uskutečnilo ráno na severokorejské ambasádě v Pekingu. Rozhovory za americkou stranu vedl vyslanec Glyn Davies, za KLDR první náměstek ministra zahraničí Kim Kwan.

Obnovený dialog je v pořadí už třetím kolem rozhovorů od července. Agentura AP upozornila, že Washington a Pchjongjang byly blízko uzavření dohody o pozastavení obohacování uranu v KLDR výměnou za potraviny, když vtom 17. prosince Kim Čong-il zemřel. Vládu po něm převzal jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Američané chtějí dvoustrannými jednáními připravit půdu pro obnovení šestistranných rozhovorů za účasti Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje. KLDR rozhovory přerušila v roce 2009 a následně provedla druhou jadernou zkoušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám