Hlavní obsah

Střely na prezidenta Abcházie zastavili svými těly bodyguardi

Moskva

Abcházský prezident Alexandr Ankvab ve středu ráno vyvázl z pokusu o atentát. Dva prezidentovi strážci však byli podle ruských agentur zasaženi a zakrátko těžkým zraněním podlehli.

Foto: Profimedia.cz

Abcházský prezident Alexandr Ankvab

Článek

"Prezidentův automobil ostřelovali neznámí pachatelé. Šéf státu nijak neutrpěl, ale dva strážci byli zraněni," uvedla agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z abcházských úřadů. Oba příslušníci ochranky, kteří prezidenta chránili vlastními těly, svým zraněním podle ITAR-TASS zakrátko podlehli. Pachatelé nejspíše uprchli do hor a pořádkové síly po nich pátrají i za pomoci vrtulníků.

Na Ankvabův vůz se střílelo v okolí města Gudauta, kde se nachází ruská vojenská základna. Prezident jel do práce v abcházské metropoli Suchumi. Konvoj pěti vozů cestou přijel k místu, kde vybuchla nastražená nálož a vzápětí následovala palba z kulometu a granátometu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle ruských médií šlo v pořadí už o šestý pokus o atentát - předchozí Ankvab přežil jako premiér a viceprezident. Ani jeden z pokusů o atentát na Ankvaba dosud nebyl objasněn.

Abcházie se spolu s další separatistickou provincií Jižní Osetie odtrhla s ruskou pomocí od Gruzie, ale jako nezávislé státy je většina světa neuznává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám