Hlavní obsah

Radiaci z Fukušimy naměřili 600 kilometrů od pobřeží

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

Zamoření mořské vody radioaktivním materiálem z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima naměřili vědci v Tichém oceánu až ve vzdálenosti 640 kilometrů od břehů Japonska. Naměřené množství cesia 137 až tisícinásobně překračovalo běžné hodnoty, informovala v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Snímek hořící elektrárny Fukušima po vlně tsunami

Článek

Hodnoty ale nejsou ještě tak vysoké, aby byly považovány za škodlivé, ať už pro mořské živočichy, anebo lidi konzumující plody moře, prohlásil Ken Buesseler z oceánografického střediska v americkém Massachusetts.

Výzkumníci pořídili vzorky vody už v červnu, tedy asi tři měsíce po druhé největší jaderné havárii po výbuchu v ukrajinském Černobylu. Množství cesia 137 překračovalo hodnoty deseti- až tisícinásobně.

Podle Hartmuta Niese z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nejsou výsledky měření překvapivé vzhledem k rozlehlosti oceánu a jeho schopnosti absorpce a ředění. „Toto jsme předpokládali,“ komentoval výzkum Nies. Doplnil, že koncentrace cesia 137 jsou tak nízké, že už 30 kilometrů od Fukušimy by se dala voda pít, kdyby nebyla slaná.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci v útrobách zamořené Fukušimy

Cesium 137 nebyla jediná radioaktivní látka, která z Fukušimy po zemětřesení a tsunami z loňského března unikla. Vyvolává však větší obavy vzhledem k tomu, jak je odolné. Jeho poločas rozpadu je 30 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám