Hlavní obsah

V Zimbabwe zadrželi čtyři Číňany, jedli vzácné želvy

Harare

V Zimbabwe byli zatčeni čtyři čínští občané kvůli podezření z týrání zvířat. Zabili a snědli desítky vzácných želv kloubnatých (Kinixys belliana). Informovali o tom ochránci zvířat. Podle agentury AP jde o první případ, kdy byli čínští občané zatčeni v Zimbabwe v souvislosti se stravovacími zvyklostmi.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Zimbabwská policie

Článek

Podle ochránců se Číňané přiznali, že zabili 40 želv. Dalších 13 živých plazů bylo nalezeno při prohlídce domu na jihu země. Bylo v něm i želví maso. Želva kloubnatá je přitom na seznamu chráněných živočichů CITES. Je především býložravá a žije ve vlhčích porostech, přičemž aktivní je za soumraku.

Úřady po zadržení Číňanů zjistily, že čtveřice v Zimbabwe pobývala nelegálně a pracovala tam bez povolení. Podle ochránců zvířat bude vypovězena ze země.

Čínské společnosti v Zimbabwe získaly řadu kontraktů ve stavebnictví a důlním průmyslu a posílají tam své pracovníky.

Želvy stíhaným mužům prodali k jídlu místní vesničané. Obyvatelé zbídačelé země Číňanům často nabízejí ke koupi hady, psy nebo skokany, tedy živočichy, kteří se mnohdy objevují na jídelníčku v Číně. Zimbabwské úřady v minulosti na Číňany opakovaně apelovaly, aby respektovali zvyklosti africké země.

Vesničany upozornily, aby Číňany nezvyklými zdroji potravy nezásobovali.

Číňané v posledních letech usilovně pronikají na africké trhy jak kvůli surovinám, tak kvůli levné pracovní síle. Někteří tam dokonce zůstávají a zakládají rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám