Hlavní obsah

Bývalé špičky Olympusu skončily za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku byli ve čtvrtek zatčeni tři bývalí vysoce postavení pracovníci společnosti Olympus Corp za údajný podíl na účetním podvodu v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (32,9 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na japonská média.

Foto: Yuriko Nakao/Files, Reuters

Bývalý předseda správní rady Olympusu Cujoši Kikukawa

Článek

Policie zatkla Cujošiho Kikukawu, někdejšího předsedu správní rady firmy vyrábějící kromě jiného fotoaparáty, dále pak bývalého viceprezidenta Olympusu Hisašiho Moriho a bývalého auditora Hidea Jamadu.

Na účetní podvody upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Vyšetřování potvrdilo, že společnost zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích.

Prokurátoři v této souvislosti také nechali zatknout trojici bývalých zaměstnanců jedné z velkých makléřských firem, kteří radili podezřelým, jak ztráty krýt.

Společnost Olympus, dříve chlouba japonského hospodářství, kvůli skandálu zažalovala 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, po kterých požaduje odškodné za způsobené ztráty. Jde o jednu z největších afér, do kterých se nějaká japonská firma zapletla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám