Hlavní obsah

Při náletu NATO v Afghánistánu znovu umíraly děti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Velení NATO v Afghánistánu v pondělí oznámilo, že po vzdušném úderu aliančních sil ve východní provincii Kapísá byly na místě náletu nalezeny mrtvé děti. Nálet byl uskutečněn minulou středu, citovala mluvčí NATO agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Článek

„Po střetu byly objeveny další oběti, tito mrtví byli mladí Afghánci různého věku,“ prohlásil mluvčí mise ISAF generál Carsten Jacobson. Dodal, že není ještě potvrzeno, že děti zemřely přímo při náletu. „Nicméně, každá smrt nevinných lidí neúčastných ozbrojeného konfliktu je tragédií,“ poznamenal Jacobson.

Afghánská vláda informovala, že zemřelo sedm chlapců ve věku šest až čtrnáct let a jeden osmnáctiletý hoch. Údajně pásli ovce a ve vysokém sněhu si založili oheň, aby se zahřáli. Právě to se jim mohlo stát osudným.  Podle Reuters se měli stát terčem náletu hned dvakrát.

Poslanec Muhammad Tahír, kterého vyslal prezident Hamíd Karzáí, aby záležitost na místě vyšetřil, uvedl, že nálet byl nelegální. Francouzští vojáci v terénu podle jeho slov neměli povoleno žádat o vzdušnou podporu. Mluvčí sil NATO Jacobson ale uvedl, že akce byla podle pravidel.

Počet obětí bojů v Afghánistánu neustále stoupá. Loni zemřelo 3 021 lidí, zatímco předloni 2 790. Většinu lidí zabijí povstalci, stoupá ale i počet obětí spojeneckých akcí. Loni jich bylo o devět procent více, celkem 187. Byly mezi nimi i děti.

Zadrženi desetiletí sebevrahové

Kromě náletu v Kapíse informovaly agentury ještě o nedělním zatčení dvou desetiletých hochů v Kandaháru. Chlapce, kteří chystali sebevražedný útok, loni na podzim spolu s dalšími 18 dalšími, omilostnil prezident. V neděli je zadrželi znovu, měli u sebe vesty, které sebevražední útočníci používají k připevnění výbušnin k tělu.

Reklama

Výběr článků

Načítám