Hlavní obsah

Druhý muž Tálibánu je mrtvý

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán v pondělí oznámilo úmrtí jednoho ze svých předáků. Mulla Obajdulláh vedl před svržením vlády Tálibánu na podzim 2001 ministerstvo obrany a potom do svého zatčení koordinoval odbojové akce tálibů.

Foto: Profimedia.cz

Mulla Obajdulláh (na snímku v novinách) byl poprvé zadržen v březnu 2007.

Článek

Obajdulláha zatkli v Pákistánu, kde velení Tálibánu nalezlo své útočiště. Nejprve byl zadržen v roce 2007, ale záhy ho za nevyjasněných okolností propustili. Hned následujícího roku jej ale po nátlaku Spojených států zatkli Pákistánci znovu.

Nedávno tamní úřady mullově rodině oznámily, že Obajdulláh už v roce 2010 zemřel kvůli srdečním potížím. Údajně byl držen ve věznici v Karáčí.

Podle stanice BBC není jasné, jak úmrtí jednoho z nejvýše postavených tálibů hned po vrchním veliteli mullovi Umarovi ovlivní vyjednávání o míru mezi NATO, afghánskou vládou a Tálibánem. Propuštění Obajdulláha bylo údajně jednou ze základních podmínek Tálibánu. Dokonce se o něm uvažovalo jako o hlavním vyjednavači tálibů.

Tálibán nyní žádá vyšetření jeho smrti. Rodina se domnívá, že byl Obajdulláh umučen.

Reklama

Výběr článků

Načítám