Hlavní obsah

Pákistánského premiéra obvinili z pohrdání soudem, hrozí mu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský nejvyšší soud obvinil v pondělí premiéra Júsufa Rázu Gíláního z pohrdání soudem za to, že odmítl otevřít starý případ korupce týkající se prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Gílání, jemuž hrozí v případě uznání viny odvolání z funkce a půlroční trest vězení, vinu popírá, informovala agentura Reuters s odvoláním na pákistánské televizní stanice.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Pákistánský premiér Gilání při příchodu k soudu zdraví své příznivce.

Článek

Premiér měl už před dvěma lety podle soudního rozhodnutí obnovit stíhání prezidenta Zardárího a také vládních úředníků a poslanců kvůli podezření z korupce, respektive vyzvat Švýcarsko k obnovení vyšetřování. Odmítl tak ale učinit s odvoláním na prezidentovu imunitu, na níž trvá i nyní.

Hlava státu měla být stíhána kvůli převodu peněz ze státních fondů na účty ve švýcarských bankách. S ohledem na prezidentskou imunitu ale vyšetřování nevedla ani švýcarská strana. Očekává se, že právě tento argument použije ve své obhajobě premiér.

Panují obavy, že se premiér kvůli případu zaměří hlavně na svou obhajobu a bude zanedbávat řešení palčivých pákistánských problémů. Pokud proces prohraje, vznikla by v zemi politická krize.

Gilání televizi Al-Džazíra řekl: „Budu-li uznán vinným, pak nebudu ani členem parlamentu.“

Soud je brán jako střet současné vlády s mocnou armádou, která je napojena na soudní kruhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám