Hlavní obsah

Ochránci chtěli ukázat, jak chránit nosorožce. Zvíře jim uhynulo pod rukama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Ochránci přírody v Jihoafrické republice se před novináři a dalšími hosty pokusili ukázat, jak chránit nosorožce před pytláky. Jejich demonstrace však skončila smrtí zvířete.

BEZ KOMENTÁŘE: Nosorožec uhynul ochráncům pod rukama

 
Článek

Nosorožec měl být uspán šipkou s tišící látkou a do rohu mu pak měla být vpravena ampule s látkou, která by tuto pro pytláky cennou kořist po odejmutí znehodnotila. Spencer ale po vpravení látky se sedativem dostal křeče a uhynul.

Ochránci z organizace Rhino Rescue Project uvedli, že omráčení nosorožců šipkami nemusí být vždy úspěšné, a odmítli obvinění, že Spencera zabila kapsle s barvivem.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Členka skupiny ochránců přidržuje nosorožce.

"Pokaždé, když nosorožci vpravíte šipku se sedativem, je tu riziko, že nosorožec se nemusí probudit, a dnešek byl naneštěstí jedním z těch dnů," řekla podle agentury Reuters mluvčí Rhino Rescue Project Lorinda Hernová. Podle agentury AP uvedla, že organizace již ošetřila rohy asi 20 jedincům. Spencer je prý první, který zemřel, a ochránci podle ní budou v provádění těchto zákroků pokračovat. Podle ní zvíře uhynulo na následky komplikací po podaném sedativu, nebo léku, po kterém se mělo probrat.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Ochránci zvířat nosorožci do rohu mikročip. Zvíře později uhynulo.

Odborník na nosorožce Joseph Okori z Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) AP řekl, že látka, která vnitřek rohu po odříznutí obarví na růžovo, by mohla úřadům pomoci zásilky s rohy vystopovat.

Lov nosorožců v JAR

Loni pytláci v JAR zabili rekordních 448 nosorožců. Jedním z důvodů je stoupající poptávka po nosorožčích rozích v Asii, kde se jim přisuzují léčivé vlastnosti. Před deseti lety pytláci v JAR připravili o život 15 těchto zvířat za rok.

Od roku 2007 však souběžně s bohatnutím obyvatel některých asijských zemích pytláctví v JAR dramaticky vzrostlo. Podle vědců nosorožčí roh nemá lékařské využití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám