Hlavní obsah

Tálibové ovládají celý Afghánistán mimo základny

Právo, Jiří Roškot

Afghánistán v ničem nepřipomíná růžová oficiální prohlášení velení USA. Pokrok není patrný na žádné úrovni a Američané si zaslouží slyšet holou pravdu. Po návratu z roční mise to napsal výzbrojní důstojník USA Daniel Davis, který zemi projel křížem krážem.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na místě sebevražedného atentátu v Kandháru

Článek

„Když jsem tam přijel, upřímně jsem doufal, že tvrzení jsou pravdivá, že místní afghánské orgány a armáda spějí k soběstačnosti,“ napsal podplukovník Davis v soukromém listu nazvaném Armádní časopis. Je veteránem války v Zálivu (1991), invaze do Iráku (2003) a v Afghánistánu sloužil už v letech 2005–2006.

Ve více než devíti provinciích vyslechl příběhy o tom, že „povstalci mají pod kontrolou doslova každý kousek území mimo dohled základen amerických a mezinárodních sil (ISAF)“. Davis po jednotkách procestoval přes 14 tisíc kilometrů a mluvil s asi 250 americkými a koaličními vojáky i s Afghánci.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

„Věřil jsem aspoň v pozitivní trendy. Místo toho jsem viděl, že se pokrok nepřiblížil na žádné úrovni,“ řekl Davis k připravenosti afghánských sil. Problémy, které byly první druhý rok války, se opakují i desátý rok. Dokumentoval to setkáním s místním poradcem ve východní provincii Kunar.

Vládní vojáci mají s táliby dílčí dohody

„Udrží se afghánské vládní jednotky, až odtud vojáci USA odejdou?“ zeptal se Davis. „Ne, určitě ne,“ odpověděl mu Afghánec s tím, že mnoho jednotek se už dohodlo s táliby, že na sebe nebudou navzájem střílet. „Když nějakého táliba zatknou, je brzo venku a bez postihu. Protože až se Tálibán vrátí, bude to o práci. Zvlášť pro všechny, jako jsem já, kteří spolupracují s koalicí,“ řekl afghánský poradce.

Vyprávěl, jak mu nedávno mobilem volal tálib, že zajal jeho přítele. „Slyšel jsem, jak je bit a bolestí naříká. Řekli mi, ať přestanu dělat pro Američany, nebo to samé udělají mým synům. Kvůli tomu jsem je stáhl ze školy,“ řekl poradce a popsal nedávnou vraždu vládního vojáka.

Odehrála se asi 700 metrů od americké základny, odpovědné za bezpečnost na území stovek kilometrů čtverečních. Ač 27letý Afghánec sloužil v jiné provincii a přijel jen navštívit rodiče, tálibové o něm věděli, unesli ho a zabili.

Situace je stejná v celé zemi

„Představte si, jak ohrožení musí být Afghánci mimo dohled základen. To samé jsem viděl i na jiných místech země,“ napsal Davis, který vystudoval akademii generálního štábu a mezinárodní vztahy, publikuje a v 90. letech byl i poradcem senátorky Kay Hutchisonové.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Autopark v táboře OMLT ve Vardaku

Z Davisových zážitků je patrné, že vládní síly jsou pasivní a slabé.„Sestavíte oddíl a budete je pronásledovat?“ zeptal se  v Kunaru afghánského policisty krátce po útoku povstalců. Rozpačitý Afgánec se usmál a odpověděl: „Ne, to by bylo příliš nebezpečné.“

Skličující je podle důstojníka i postavení místních orgánů. „Viděl jsem málo důkazů nebo žádné, o tom, že by zabezpečovaly základní potřeby obyvatel. Někteří Afghánci nechtějí být s touto vládou spojováni,“ napsal.

Opatrný Pentagon

Davis se podělil o své postřehy a závěry i s Pentagonem v dopise, který obsahoval i utajované údaje. Nyní se obává disciplinárního postihu za to, že obešel systém velení, napsal deník The New York Times.

První reakce Pentagonu byla opatrná. Podle mluvčího George Littlea má Davis právo na svůj názor, ale celkové hodnocení situace není založené na osobních dojmech jednoho člověka. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen minulý týden na schůzce ministrů obrany řekl, že vláda zajišťuje bezpečnost na 40 procentech území, a potvrdil, že předání všech provincií se uskuteční do konce roku 2014.[celá zpráva]

Podplukovník ovšem citoval i velitele přímo z terénu: „Jak se po návratu podívám do očí manželek vojáků a řeknu jim, že padli za něco užitečného?“ řekl mu v Kandaháru po pěší hlídce důstojník jednotky, která ztratila řadu vojáků.

Tálibánu nahrává korupce za Karzáího vlády

NATO investovalo stamiliardy dolarů do snahy zajistit Afghánistánu moderní armádu a infrastrukturu. Podle z tajného aliančního dokumentu, investice přijdou vniveč, až se zahraniční síly v roce 2014 stáhnou.

NATO investovalo stamiliardy dolarů do snahy zajistit Afghánistánu moderní armádu a infrastrukturu. Podle z tajného aliančního dokumentu, investice přijdou vniveč, až se zahraniční síly v roce 2014 stáhnou.

Píše to z Kábulu zpravodaj BBC Bilal Sarwary s upozorněním, že průběh války znepokojuje NATO víc, než veřejně připouští. Aliance tlumila zprávu tvrzením, že jde o „kompilaci názorů vyjádřených zajatci Tálibánu“. Odhaluje však mnoho neúspěchů v 10leté válce.

Tvrdou realitou je, že stále více Afghánců nedůvěřuje aliančním a vládním silám, a obrací se k Tálibánu. V odlehlých oblastech, kde má Kábul moc jen na papíře, se to děje často.

„Američané jsou jako nomádi,“ vysvětlil jeden stařešina z jihovýchodu. „Rozbijí stany, ale než je poznáte, odcházejí.“ Lidem nezbývá než Tálibán podporovat.

Jedním z důvodů je rozbujelá vládní korupce a kultura beztrestnosti – kdy vyšší úředníci či ti, kdo na ně mají vazby, snadno unikají potrestání i za vážné zločiny, jako je vražda.

V severní provincii Kunduz bylo například několik vládních velitelů obviněno z vydírání, loupení a znásilnění, ale nikdo z nich nestanul před soudem.

Podle místních prostupuje korupce i justici, takže nemají jinou možnost než žádat polní soudce Tálibánu o řešení sporů.

Jamšíd, prodavač ovoce v Kábulu, srovnal právní systém Karzáího vlády s pouštními soudy Tálibánu. „Jsou rychlé a přísné,“ řekl zpravodaji s obdivem. „Zloděj po krátkém procesu dostane trest smrti. Naopak Karzáího systému potrvá věky, než zloději dokáže vinu – i pak ale není záruka, že bude potrestán.“

Nízká gramotnost a psychologická válka Tálibánu povstalcům pomáhají. Tálibové obcházejí vesnice a údolí, aby vybírali poplatky a šířili svou verzi práva.

„Vím o několika případech, kdy byli zástupci Tálibánu sesazeni, protože si místní na ně stěžovali. Mnoho lidí to považuje za zodpovědnější postup než v případě vlády, která se zřídka k takovému kroku odhodlá,“ uvádí Sarwary.

„Vím o několika případech, kdy byli zástupci Tálibánu sesazeni, protože si místní na ně stěžovali. Mnoho lidí to považuje za zodpovědnější postup než v případě vlády, která se zřídka k takovému kroku odhodlá,“ uvádí Sarwary.

Rodinná pouta jsou navíc velmi silná. Lidé, kteří pocházejí ze stejné vesnice jako bojovník Tálibánu, jej NATO či vládě nikdy nevydají. Mnoho rodin přitom volí pojistku: má své členy nejen u vládních sil, ale i u Tálibánu. Vliv Tálibánu proniká až do vlády. Zpravodaj BBC v provincii Kunar zaslechl, jak stanice Hlas šaríi (islámského práva) na FM hlásí: „Toto je poselství pro odpadlíky pracující pro vládu. Nikoli pro některé z našich členů ve vládě – ti vědí, kdo jsou.“

Někteří činitelé uvažují o návratu Tálibánu. „Tak mu vzkazují: sympatizujeme s vámi,“ řekl jeden zdroj.

Tálibán poté žádá, aby svou podporu dokázali. Například že pomohou propašovat sebevražedného útočníka nebo zbraně či zajistit průchod.

Prozrazený dokument vážně podkopává dlouholeté tvrzení NATO a afghánské vlády, že akceschopnost Tálibánu ochabuje. Naopak Tálibán zůstává pro mír a stabilitu v Afghánistánu vážnější hrozbou než kdykoli dříve, shrnul zpravodaj BBC.

Ti podle něj doufají, že ztratí jen jednu nohu, a dokonce debatují o tom, která jim zůstane. „Příliš nevěří tomu, že velení o dva stupně výš opravdu chápe, co prožívají a jaká je skutečná situace,“ řekl mu velitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám