Hlavní obsah

Sever Nigérie, kde se těží zlato, je otrávený olovem

Abudža

Nejméně čtyři milióny dolarů bude stát vyčištění oblastí na severu Nigérie zamořených olovem kvůli nelegální těžbě zlata a následné zabezpečení dolů. Oznámila to v úterý mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW), podle níž v Nigérii jde o největší zamoření krajiny olovem v moderních dějinách. Stovky dětí zemřely a tisíce jsou přiotrávené.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijské zdravotnice ve vesnici Dareta, kde jsou hliněné domy zamořené olovem.

Článek

Od března 2010 zemřelo na otravu olovem nejméně 400 dětí a u dalších 2000 mladších pěti let bylo zjištěno, že hladina olova v jejich krvi překračuje normu, tisíce dalších jsou vystaveny vysokým koncentracím tohoto jedovatého kovu. Dvacetileté Amině Murtalové žijící v nigerijském státě Zamfara zemřely na otravu olovem tři ze šesti dětí. Testy na jejím pozemku ukázaly šedesátkrát víc olova, než jsou bezpečné limity.

Nigerijská vláda se v poslední době soustředila na informační kampaň, takže Nigerijci o rizicích vědí víc, jenže na chudém severozápadě jsou lidé závislí na kontaminované vodě z rybníků. S těžbou nepřestávají, protože představuje jediný slušnější příjem.

Zamořené bývají i potraviny a hliněné domy, neboť si lidé přinášejí hlušinu domů k dalšímu zpracování. Zlato se přitom vyskytuje s olovem.

HRW žádá nigerijskou vládu, aby do června vyhradila peníze na zvýšení bezpečnosti v dolech na zlato, aby dekontaminovala všechny postižené vesnice a provedla testy na otravu olovem u všech dětí, které mohly být ohroženy.

Otrava olovem může nevratně poškodit ledviny či nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, křečovité bolesti břicha, ztrátu paměti nebo blouznění. V krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají. Mimořádné nebezpečí představuje pro malé děti.

Mnoho žen vystavených zamoření je také neplodných, nebo u nich dochází k velkému počtu samovolných potratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám