Hlavní obsah

Pilot z aerolinek chtěl letět pod vlivem pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéské úřady o víkendu zatkly pilota aerolinií Lion Air. Jen pár hodin před plánovaným letem byla v jeho těle zjištěna přítomnost metamfetaminu, tedy drogy, která je v Česku známá jako pervitin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár hodin před odletem zadrželi pilota, který měl pozitivní test na drogyVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiačtyřicetiletého pilota zatkli v hotelu v druhém největším indonéském městě Surabaya v neděli v půl čtvrté ráno, informovala agentura Reuters. Měl u sebe 0,04 gramu drogy a testy později prokázaly její přítomnost i v jeho krvi. Pilot měl ráno s letadlem letět do Makassaru na ostrově Sulawesi, odtud dál na Borneo, a pak zase zpět do Surabaye.

Je to letos už druhý pilot společnosti Lion Air, který byl zatčen kvůli požití drogy. Reuters k tomu ironicky poznamenala, že motto aerolinek zní: „S námi létáte“.

Mluvčí ministerstva dopravy v souvislosti s případem prohlásil, že od nynějška budou piloti a posádky letadel muset před nástupem do letadla podstupovat testy na alkohol a drogy.

Metamfetamin (pervitin)

- syntetická droga

- vyráběn ve formě krystalické látky, bílé až nažloutlé barvy

- užíván nejčastěji nitrožilně a šňupáním

- po aplikaci se u uživatele zvyšuje bdělost, činorodost, neklid, nechutenství, snižuje se potřeba spánku

- po odeznění účinků drogy nastupuje pocit hladu, vyčerpání a deprese

- rizikem užívání je vznik výrazné psychické závislosti, zvýšená bezdůvodná agresivita uživatelů, pocity pronásledování, halucinace, poruchy paměti a především riziko infekce HIV-AIDS a žloutenky

Metamfetamin (C10H15N) v loňském roce předstihl marihuanu a stal se nejužívanější drogou v Indonésii. Je to psychostimulační látka, která vyvolává euforii a podporuje duševní výkon. Způsobuje silnou psychickou závislost. V České republice se často vyrábí v domácích varnách za pomoci léků proti chřipce obsahujících pseudoefedrin.

Reklama

Výběr článků

Načítám