Hlavní obsah

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, mrtvých je na padesát

Manila

Centrální část Filipín zasáhlo v pondělí silné zemětřesení, které si podle aktuální bilance filipínské armády citované agenturou AFP vyžádalo nejméně 43 mrtvých. Čtyři desítky lidí jsou nezvěstné, leží pod troskami zřícených domů, uvedla DPA. Nejvíce postižen byl ostrov Negros.

Foto: Reuters

V některých oblastech ostrova Negros způsobily otřesy jen menší škody.

Článek

Zemětřesení o síle 7 stupňů Richtera, které zasáhlo Filipíny v 11:49 místního času (4:49 SEČ), mělo epicentrum zhruba 72 kilometrů severně od správního centra ostrova Negros Dumaguete a pět kilometrů od města Tayasan. Zaznamenáno bylo 200 následných otřesů, některé i o síle 6,2 stupně.

V horské vesnici Planas zavalil sesuv půdy tři desítky domů a připravil o život 29 lidí, sdělil starosta města Ernesto Reyes telefonicky agentuře AFP.

V Guihulnganu, který má asi 180 000 obyvatel, zatím napočítali 11 mrtvých, mezi nimiž jsou i žáci zřícené místní základní a střední školy a lidé nakupující ve veřejné tržnici, která také spadla. Asi stovka lidí utrpěla zranění, píše ČTK.

Dvě děti zahynuly, když se ve městě Tayasan zřítila zeď, uvedla BBC. Další dítě zahynulo ve městě Jimalalud v kostele, jehož zeď spadla během probíhajícího pohřbu.

V horské vesnici Solongon u města La Libertad sesuv půdy zavalil asi sto domů, ve kterých je neznámý počet osob. Z místa údajně slyšeli volání o pomoc. Ve městě La Libertad popraskaly tři klíčové mosty a jsou neprůjezdné, což ztěžuje záchranné práce a záchranáři mohou zatím využívat jen lopaty a motorové pily.

Kromě ostrova Negros zaznamenali otřesy i na ostrově Cebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám