Hlavní obsah

U Papuy ztroskotal trajekt s 350 lidmi na palubě

Aktualizováno

U Papuy-Nové Guineje se zatím z neznámých důvodů potopil trajekt, na jehož palubě bylo asi 350 cestujících. Oznámila to ve čtvrtek námořní společnost Star Ships. Podle listu Washington Post se zatím podařilo zachránit 238 lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí firmy John Whitney uvedl, že společnost ztratila kontakt s trajektem MV Rabaul Queen ve středu kolem 21:00 SEČ, když plul mezi přístavy Kime a Lae u východního pobřeží země. "V oblasti jsou místní a australští záchranáři," dodal.

Australská premiérka Julia Gillardová novinářům řekla, že její země svému sousedovi poskytla pomoc.

Kapitán Nurur Rahman, který má na starosti záchranné práce, je velmi optimistický, co se týká záchrany dalších lidí: "V těchto vodách mohou lidé přežít dva dny. Jsou teplé."

Loď byla převrácená čtyři hodiny

Plavidlo vyslalo brzo ráno tísňové volání. Loď se  převrátila na bouřlivém moři, kapitán neuposlechl doporučení, aby nevyplouval. Čtyři hodiny po převrácení se trajekt zcela potopil. To dalo velkou šanci lidem na palubě zachránit si život.

Přímá příčina havárie ale není známa, lodní společnosti jsou ale podle premiéra Papuy-Nové Guineje Petera O´Neilla na štíru se zákony o dodržování bezpečnosti.

Okolnosti nejsou známy

Australské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "vyhovělo žádosti o pomoc a vyslalo své letouny, které přelétají nad oblastí".

Star Ships je jednou z nejvýznamnějších společností, které v zemi provozují trajekty. Přístav Kimbe je místo, které kvůli skvělým podmínkám pro potápění vyhledávají turisté z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám