Hlavní obsah

Japonci ukazují, jak bude vypadat katastrofální zemětřesení v Tokiu

Tokio

Poté, co seismologové varovali před dalším ničivým zemětřesení, které by mohlo v příštích letech zasáhnout Tokio, věnují se japonská média katastrofickým vizím a počítání možných škod. Objevily se také animace ukazující možný průběh katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace zkázy Tokia, která nastane po katastrofálním zemětřesení Video: Reuters

 
Článek

Hořící domy, kouř v ulicích, spadlé mrakodrapy, šokovaní lidé. Tak animátoři vidí možnou apokalypsu v hlavním městě Japonska.

Třináctimiliónové Tokio sice nebylo vážně zasaženo otřesy země a tsunami, které zdevastovaly 11. března jih země, ale při katastrofě, kterou předvídají odborníci na zemětřesení z Tokijské univerzity, může zemřít 11 tisíc lidí, zdevastováno by mohlo být 850 tisíc budov a škody by dosáhly biliónu dolarů.

Poslední velké zemětřesení v Tokiu v roce 1923 si vzalo 140 tisíc životů. Odborníci pro výpočet zemětřesení použili podle japonské vlády ale jiný počítačový model.

Podle profesora seismologie Roberta Gellera předpovědi z tohoto týdne nemají být brány vážně. „Je to zcela bezvýznamné, jsou to jen pomatená čísla vzniklá tím, že do počítače zadali úplně jiná čísla,“ řekl Geller Global Post.

Zemětřesení by podle těchto sporných výpočtů mělo během čtyř let se 70procentní jistotou zasáhnout oblast Kanto, kam spadá mimo jiné Tokio. Téměř jistě (98 procent) se mu ale údajně nevyhne v příštích třech desetiletích.

Reklama

Výběr článků

Načítám