Hlavní obsah

Australskou premiérku zachránila před domorodci ochranka

Novinky,
Canberra

Na letošní oslavy připlutí bílých osadníků do Austrálie nebude v dobrém vzpomínat premiérka Julia Gillardová. Před restaurací, kde obědvala s vůdcem opozice Tonym Abbottem, se sešli demonstranti. Davem domorodců ji musela protáhnout ochranka. Premiérka přitom ztratila pravou botu, uvedly ČTK a Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na australskou premiérku Gillardovou útočili domorodci, zasáhnout musela ochrankaVideo: Reuters

 
Článek

Před restaurací se sešlo asi dvě demonstrantů, většinou původních obyvatel, kteří ji označili za rasistku a křičeli na ni hanba. Nikdo z nich ale nebyl zatčen.

Australané si ve čtvrtek připomněli výročí připlutí prvních bělošských osadníků v roce 1788. Oslavy Dne Austrálie, který ale původní obyvatelé nazývají Dnem invaze, doprovázel protest původního obyvatelstva, který ještě posílila výzva vůdce opozice Tonyho Abbotta, aby byl stržen jejich stan před parlamentem v Canberře symbolizující jejich vyslanectví.

Foto: ČTK/AP

Gillardovou bez boty se snaží ochranka dostat do bezpečí.

Stan, který měl být stržen, je již 40 let symbolem aktivistů, kteří tak upozorňují na nerovné zacházení s původním obyvatelstvem.

Abbotta a Gillardovou napadli domorodci, kteří se sešli u nedalekého stanu a připomínali si 41 let jeho existence.

Abbott podle zakladatele stanu Michaela Andersona vyvolal svou výzvou právě na Den Austrálie prudké reakce.

Původní obyvatelé tvoří asi 500 000 z celkových 23 miliónů obyvatel Austrálie. Bojují s mnoha sociálními problémy, řada z nich žije ze sociální pomoci a 60 procent nemá dokončené ani střední vzdělání.

Reklama

Výběr článků

Načítám