Hlavní obsah

Vadný lék na srdce zabil v Pákistánu 70 lidí, propukla panika

Novinky,
Láhaur

Na 70 stoupl ve středu v Pákistánu počet obětí vadné šarže léku užíváného na srdeční potíže. Dalších 419 lidí je kvůli léku ošetřováno v nemocnicích. Ještě v úterý bylo hlášeno jen 36 obětí. Panika propukla poté, co úřady varovaly, že léky mohlo dostat až 40 000 lidí.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Článek

Saíd Illahi z pandžábského ministerstva zdravotnictví uvedl pro BBC, že v nemocnicích je 419 lidí s problémy způsobenými lékem, přičemž 45 z nich je v kritickém stavu. Většina leží v Láhauru.

U lidí, kteří dostali vadnou šarži léku, se objevily příznaky horečky dengue, která je v zemi běžná během období monzunových dešťů. Záhy se ale ukázalo, že jde výhradně o lidi se srdečními problémy, kteří dostali lék od Pandžábského kardiologického institutu. Medikament jim rozkládal bílé i červené krvinky.

Vadné balení pochází z výroby z půlky prosince. Pro institut lék vyráběly čtyři málo známé místní firmy. Představitelé tří z nich už stanuli před vyšetřovateli. Firmy ale případ odmítly komentovat.

Navíc panuje podezření, že vadné jsou ještě čtyři další léky z jejich produkce. Ukázalo se, že šarže nebyla nijak označena a nenesla ani datum výroby a datum exspirace.

Kardiologický institut poskytuje zdarma léky ročně asi 600 000 pacientům.

Reklama

Výběr článků

Načítám