Hlavní obsah

Za krvavé povolební násilí v Keni stíhá mezinárodní soud i ministra financí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v pondělí uvedl podle BBC, že kvůli povolebnímu násilí bude stíhat čtyři vysoké představitele. Je mezi nimi ministr financí Uhuru Kenyatta a tajemník vlády Francos Mutaure i bývalý ministr industrializace Henry Kosgey.

Foto: Mike Hutchings , Reuters

Keňský prezident Mwai Kibaki

Článek

Podle ICC se dopustili všichni čtyři- dalším obviněným je bývalý šéf policie Mohammed Hussein Ali - zločinů proti lidskosti včetně vražd a pronásledování.  Stíháni budou v dalším procesu i bývalý ministr školství Willliam Ruto a ředitel rádia Joshua Arap Sang.

Všichni obvinění popírají.

Při povolebních nepokojích bylo na přelomu let 2007 a 2008 zabito přes 1200 osob. Na 600 000 lidí bylo vyhnáno z domovů.

Násilí propuklo mezi dvěma etnickými skupinami Luů a Kikují, s nimiž byli spojeni soupeřící vůdci Mwai Kibaki a Raila Odinga. Obvinění patří do obou táborů, Sang, Ruto a Kosgey podporovali Odingu, zbylí Kibakiho, který tvrdil, že těsné volby vyhrál a stal se prezidentem. V rámci dohody o ukončení násilí byl Odinga jmenován premiérem.

Luové kontra Kikujové
Mwai Kibaki, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou.
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk. K nejpočetnějším etnickým skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám