Hlavní obsah

Jihokorejský ledoborec naložil rybáře ze shořelé lodi

Novinky, val

Ledoborec Araon úspěšně provedl záchrannou operaci 30 asijských rybářů, kteří po požáru lodi Jeong Woo 2 minulý týden vyčkávali na sesterském plavidle Jeong Woo 3 v Rossově moři nedaleko Antarktidy. K požáru došlo minulé úterý, sedm lidí při něm utrpělo popáleniny, tři Vietnamci zahynuli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejský ledoborec zachránil 30 členů posádky z požárem zničené lodiVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco sedm popálených Vietnamců bylo už minulý týden urychleně evakuováno americkou výzkumnou lodí Nathaniel B. Palmer na antarktickou základnu McMurdo a odtud letecky na Nový Zéland, 30 zbývajících rybářů zůstalo na sesterské lodi Jeong Woo 3. Jejich předání nešlo uspíšit kvůli ledu a mlze.

Teprve po týdnu bylo možné zahájit konečnou fázi záchranné operace. Třicet mužů se pomocí nafukovacích člunů přemístilo z Jeong Woo 3 na palubu jihokorejského ledoborce Araon. Odtud budou pokračovat do přístavu Christchurch na Novém Zélandu, kde by měli stanout 25. ledna. Všichni jsou v relativně dobrém zdravotním stavu.

Foto: Profimedia.cz

Požár zachvátil celou loď Jeong Woo

Požár lodi vypukl minulou středu ráno v prostoru kajut. [celá zpráva]

Odtud se rozšířil a nakonec zachvátil celé plavidlo od přídě po záď. Nouzové volání zachytily dvě jihokorejské lodě, které plavidlu připluly na pomoc.

Na palubě 51 metrů dlouhé rybářské lodi Jeong Woo 2 bylo v době nehody celkem 40 lidí. Mezi nimi byli Vietnamci, Číňané, Indonésané, Jihokorejci a Rusové. Tři z nich požár nepřežili.

Ledoborec Araon se už podruhé během jednoho měsíce zapojil do záchranné operace. Koncem prosince pomáhal ruské rybářské lodi Sparta, která v polovině měsíce narazila do ledovce a zůstala dva týdny uvězněná v ledovém sevření nedaleko Antarktidy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám