Hlavní obsah

Indonéská železnice montuje koule nad tratí, aby lidé nejezdili na střechách

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéské železnice se rozhodly rázně zakročit proti lidem, kteří jezdí na střechách přeplněných vagónů. Nad vjezdy a výjezdy ze stanic montuje betonové koule, které visí ve výši střech vagónů. První už jsou namontovány na předměstích Jakarty, uvedla BBC.

Foto: ČTK/AP

Montování koulí nad koleje

Článek

Pokud se osvědčí, budou namontovány i na dalších místech nejen u stanic, ale také u železničních přejezdů, kde vlaky zpomalují.

Toto je zatím nejradikálnější opatření proti lidem cestujícím na střechách. Předchozí zcela selhala. Střechy se postřikovaly olejem, aby byly kluzké a lidé se na nich neudrželi. Po cestujících na střechách se také stříkala barva. Dokonce se střechy omotávaly ostnatým drátem. Lidem, kteří volí tento způsob přepravy, také hrozí trest vězení.

Foto: ČTK/AP

Indonésané cestující na střechách vagónu

Lidé však stále volí tento způsob dopravy, a to nejen proto, že je to zadarmo. Vlaky jsou totiž přeplněné a získat v nich místo je těžké. Místní železniční síť je sice hustá, ale zanedbaná, většinou pochází z doby před šedesáti lety, kdy v zemi ještě vládli Holanďané.

Dráhy ale přistupují k radikálnímu opatření z bezpečnostních důvodů. V roce 2008 zahynulo při tomto způsobu cestování 53 osob, loni pak 11, což ukazuje, že se situace přece jen zlepšila. Většinu jich zabil elektrický proud z trakce, ale někteří také spadli pod kola vozů.

Foto: ČTK/AP

Přeplněný vlak v Indonésii

Cestující na střeše ale tvrdí, že ani koule je neodradí. „Byl jsem docela vyděšen, když jsem poprvé slyšel o koulích,“ řekl agentuře AP 27letý Mulyanto, který takto cestuje každý den z rodného Bogoru do Jakarty, kde pracuje. Podle něj zatím všechna opatření selhala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám