Hlavní obsah

Pákistánský premiér pohrdá soudem, v zemi hrozí puč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský nejvyšší soud v pondělí nařídil premiérovi Júsufu Rázovi Gílánímu, aby se ve čtvrtek osobně dostavil k soudnímu jednání. Gílání je obviněn, že pohrdal soudem, když odmítl obnovit stíhání prezidenta, vládních úředníků a poslanců podezřelých z korupce. Rostou obavy z vojenského převratu, protože premiér je ve sporu s armádou.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Pákistánský premiér Jusúf Ráza Gilání

Článek

"Za těchto okolností nám nezbývá jiná možnost, než vyzvat (premiéra) k předstoupení před soud," uvádí se v oznámení sedmičlenného soudního senátu. "Ministerský předseda by se měl osobně dostavit k soudu 19. ledna," stojí v textu.

V prosinci 2009 pákistánský nejvyšší soud zrušil výnos o amnestii z roku 2007, která zastavila stíhání současného prezidenta Ásifa Alího Zardárího v případu korupce. Případ se týkal především převodu peněz ze státních fondů na účty ve švýcarských bankách.

Vláda však soudní rozhodnutí nenaplnila. Nejvyšší soud pak pohrozil, že jak prezidenta, tak premiéra zbaví funkce, pokud vyšetřování nebude obnoveno.

Rozhodnutí prohloubilo politickou krizi v Pákistánu.  Premiéra tvrdě kritizuje armáda a objevily se spekulace o převratu.

Probíhá i další soudní spor ohledně anonymního memoranda, v němž Pákistán žádal USA o pomoc, neboť po zabití Usámy bin Ládina chystala armáda převrat.

V pondělí čelí pákistánská vláda hlasování o důvěře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám