Hlavní obsah

Do míst zasažených tsunami povolají Japonci roboty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Z oblasti na severovýchodě Japonska, která byla loni nejvíce postižena ničivou vlnou tsunami, se stane testovací laboratoř pod volným nebem pro poslední technologické výdobytky. Japonská vláda plánuje od majitelů postupně pronajmout asi 60 000 akrů znehodnocené půdy a povolat na ni roboty, kteří ji ozdraví, upozornila americká stanice NBC.

Foto: Kjódo, Reuters

Krajina u Kesennumy v prefektuře Mijagi je stále poznamenána loňskou tsunami.

Článek

Půda je znehodnocená mořskou solí a odpady. Škody, které utrpěli místní zemědělci, dosahují výše 10,2 miliardy dolarů (více než 200 miliard korun). Nejhůře postižena byla prefektura Mijagi, která se nacházela nejblíže epicentru březnového zemětřesení. V prefektuře evidují 37 000 akrů znehodnocené půdy.

Nemálo obyvatel přišlo o všechny prostředky a navíc se převážně jedná o stárnoucí populaci zemědělců, pro něž je obnova nad jejich síly.

BEZ KOMENTÁŘE: V prefektuře Mijagi se stále vyrovnávají s následky loňské tsunami

Roboti do práce

Do věci se tedy vložila vláda. Japonské ministerstvo zemědělství se v rámci šestiletého ozdravného plánu chystá pronajmout si od majitelů půdu a asanaci nechat dělat roboty. V terénu mají být vyzkoušeny poslední technologické výdobytky výrobců, jako jsou Panasonic, Hitachi či Fujitsu.  Kromě novinek budou samozřejmě využity i již vyzkoušené technologie, například světla LED vydávající ultrafialové záření, které citlivým způsobem zbavuje prostředí plevele a drobných škůdců.

Projekt se má v první fázi týkat čtyř měst v Mijagi – Natori, Iwanumy, Watari a Jamamota – a primárně pozemků, jejichž majitelé nejsou sami schopni podílet se na nápravě. Přednostně jde o to zbavit zeminu soli.

Lidem, kteří dočasně dali své pozemky k dispozici, bude nabídnuta práce na zvláštní farmě, kde má být využita odjinud dovezená zasolená půda k pěstování vybraných plodin.

Ministerstvo k tomuto účelu pro letošek z rozpočtu vyčlenilo v přepočtu devět miliónů dolarů (přes 180 miliónů korun) a v příštích šesti letech plánuje uvolnit 52 miliónů (miliarda korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám