Hlavní obsah

Zaměstnanci továrny na konzole X-Box hrozí hromadnou sebevraždou

Novinky,
Peking

Tři sta zaměstnanců čínské továrny, kde se vyrábějí herní konzole X-Box 360, pohrozilo, že ve středu spáchají hromadnou sebevraždu, pokud jim nebude vyplaceno slíbené odstupné. Jde o zaměstnance společnosti Foxconn v čínském Wu-chanu, napsal list Daily Mail. O hrozbě informovala skupina Čínská jasmínová revoluce.

Článek

Skupina uvedla, že pokud nedostanou chybějící peníze, mohli by skákat ze střechy podniku.

Důvodem je nevyplacené odchodné, které měli dostat propuštění zaměstnanci za každý rok ve firmě. Mnozí se rozhodli odejít při stávce za vyšší plat právě na základě slíbeného odstupného. Foxconn jim dal ultimátum, že se buď vrátí, nebo přijmou tuto nabídku.

Foxconn pak dohodu nečekaně porušil a náhradu nevyplatil. Asi tři sta rozzuřených zaměstnanců se 3. ledna vrátilo do továrny a obsadili její střechu.

Starosta Wu-chanu je pak přesvědčil, aby nestáli na kraji střechy a dopoledne se vrátili do práce. Dohody však zatím nebylo dosaženo.

Microsoft je znepokojen

Microsoft, jemuž patří značka X-Box, je případem znepokojen a sám vyšetřuje  okolnosti.

Foxconn, který je největším výrobcem elektroniky na světě a má také dohody s Dellem, Hewlett-Packardem a Nokií, už podobné problémy v minulosti měl. V roce 2010 spáchali sebevraždu zaměstnanci v jeho továrně, kde se vyráběly komponenty pro Apple.

Foxconn pak v některých továrnách požadoval, aby zaměstnanci podepsali klauzuli, že se nezabijí.

Firma se ale hájí, že sebevraždy u ní jsou nižší než v jiných čínských podnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám