Hlavní obsah

Silné zemětřesení u Sumatry, Indonésie varuje před tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banda Aceh
Aktualizováno

Pobřeží Sumatry zasáhlo v úterý mohutné zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Indonéské úřady vydaly varování před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout pobřeží.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Článek

Zemětřesení mělo epicentrum v Indickém oceánu 432 kilometrů jihozápadně od města Banda Aceh. Ohnisko leželo v hloubce 29 kilometrů. Právě proto bylo vydáno varování před nebezpečnou vlnou. Potvrdil je mluvčí indonéského geologického úřadu Arief Akhir.

Postižena by mohla být stejná oblast jako v roce 2004, kdy v prosinci tsunami zabila 230 000 lidí, polovinu z nich v provincii Aceh.

"Zemětřesení bylo v moři a platí varování před tsunami. Zatím nemámě žádné zprávy o obětech nebo škodách," dodal další představitel úřadu Suharjono.

Otřesy vyděsily obyvatele, protože přišly v noci a zastihly je ve spánku.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, který se táhne od Severní Ameriky přes Japonsko až k jihovýchodní Asii. Stýkají se v něm kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám