Hlavní obsah

V Indii se objevil nový druh tuberkulózy, neexistují na něj léky

– Bombaj
Novinky, rei

V Indii se objevil nový druh onemocnění tuberkulózou, na který nepomáhá žádný z léků, jež jsou k dispozici. Napsal to server Wired.com. Odborníci v Bombaji nový druh choroby nazývají TDR (Totally Drug Resistant, v překladu zcela odolný vůči lékům).

Foto: Profimedia.cz

Indka nakažená tuberkulózou

Článek

Indové zaznamenali rostoucí počet nemocných, u nichž neúčinkují žádné léky. Poprvé o novém druhu TBC lékaři informovali 21. prosince poté, co se od října snažili bez úspěchu vyléčit čtyři pacienty. O víkendu napsal list Times of India, že případů je v jediné nemocnici Hindudža v Bombaji už nejméně 12.

“Tyto případy, které klinicky izolujeme, jsou jen špičkou ledovce,” připustila v rozhovoru pro deník Amita Athawaleová, profesorka a primářka plicního oddělení zmíněné nemocnice a výzkumného střediska. List Hindustan Times k tomu doplnil, že většina nemocnic v zemi nedisponuje zařízeními, která by TDR identifikovala.

Jeden z největších zabijáků na světě

Server Wired upozornil, že tuberkulóza je již tak jedním z největších zabijáků na světě. Jen v předloňském roce byla příčinou smrti 1,7 miliónu lidí. Dalších 7,7 miliónu se jí ve stejném období nakazilo. Léčba TBC je náročná a trvá několik měsíců.

V minulosti již byly identifikovány případy odolnosti bakterií vyvolávajících tuberkulózu vůči lékům pro jednotlivé fáze léčby. Tyto druhy tuberkulózy se podle toho označují MDR či XBR. Těchto variant bylo zaznamenáno několik desítek tisíc a Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že v letošním roce jimi budou nakaženy dva milióny lidí. Varianta XBR byla poprvé zaznamenána v roce 2006 a od té doby se rozšířila do 69 zemí.

Tuberkulóza TDR představuje ovšem riziko zcela nových rozměrů.

První zemí, kde ji zaznamenali, ale nebyla Indie, nýbrž Írán. Tamní úřady v roce 2009 informovaly o 15 pacientech, ale podle odhadů bylo případů 146. Z poloviny tvořili skupinu nakažených Íránci, z druhé poloviny přistěhovalci z Afghánistánu, Ázerbajdžánu a Iráku.

Tuberkulóza

Nemoc způsobuje bakterie Mycobacterium tuberculosis, říká se jí také Kochův bacil podle jejího objevitele Roberta Kocha, který jej v roce 1882 jako první izoloval. Nemoc mohou způsobit i jiné bakterie tohoto druhu, např. Mycobacterium bovis.

Nejčastěji se projevuje plicní formou, může ale postihnout i kůži nebo kosti. Mezi nejčastější příznaky patří malátnost, zvýšená teplota, kašel, který může vzácně doprovázet chrlení krve. První fáze nemoci může proběhnout i bezpříznakově.

Nemoc se léčí v několika fázích směsí medikamentů, které brání množení bakterií. Léčba trvá několik týdnů, i pak se však nemocný dále pozoruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám