Hlavní obsah

Vůdce opozice v Malajsii není homosexuál, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Nejvyšší soud v Malajsii zprostil významného opozičního politika a někdejšího vicepremiéra Anwara Ibrahima obžaloby z nepřirozených sexuálních praktik. Zdůvodnil to nedostatečnými důkazy. Skončil tak proces, který se táhl dva roky. Ibrahimovi hrozilo za homosexuální styk 20 let ve vězení.

Foto: ČTK/AP

Anwar Ibrahim

Článek

"Díky bohu spravedlnost zvítězila," řekl nadšený Ibrahim novinářům. "Byl jsem ospravedlněn. Upřímně řečeno, jsem trochu překvapený," citovala jeho slova agentura AP.

Soudce vynesl rozsudek za tři minuty. Verdikt zdůvodnil tím, že obžaloba spočívala hlavně na výpovědi žalobce. Vyjádřil zároveň pochybnosti ohledně "nedotčenosti a pravosti" vzorku spermatu, z něhož byla pořízena analýza DNA.

Čtyřiašedesátiletý Ibrahim, který byl do konce 90. let vicepremiérem v kabinetu Národní fronty, označil obvinění za vykonstruované a obvinil vládu včetně současného premiéra Najiba Abdula Razaka, že do procesu zasahuje v jeho neprospěch.

Obvinění se vynořila několik měsíců poté, co Ibrahim v roce 2008 dovedl opozici k zisku bezprecedentního počtu křesel v parlamentních volbách, vláda ztratila dvoutřetinovou majoritu.

Exploze před soudní budovou

Před soudní budovou se shromáždily tisíce stoupenců populárního politika. Dva lidé byli zraněni při výbuchu náloží, které byly ukryty pod policejními kuželi na parkovišti u soudní budovy. Policejní mluvčí podle agentury Reuters připsal exploze "nezodpovědným živlům" a řekl, že experti zjišťují, co nálože obsahovaly. Zranění byli převezeni do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám