Hlavní obsah

Írán překvapivě přivítal záchranu svých námořníků americkou lodí

– Teherán • Aktualizováno

Írán v sobotu označil za "pozitivní humanitární gesto" zásah příslušníků amerického námořnictva, kteří v pátek zachránili v Arabském moři 13 Íránců držených somálskými piráty jako rukojmí. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí v televizi řekl, že íránská strana postup Američanů vítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané zachránili 13 Íránců před somálskými pirátyVideo: Reuters

 
Článek

Podle zprávy amerického Pentagonu proti pirátům zasáhla bojová skupina sdružená kolem letadlové lodi John C. Stennis. Tato plavidla opustila minulý týden Perský záliv, když Írán pořádal v Hormuzském průlivu a jeho okolí vojenské manévry. Teherán následně vyzval USA, aby svou loď do Perského zálivu nevracely. Zmínka o lodi John C. Stennis ve zprávách sobotních íránských médií o záchranné akci chybí.

"Akci amerických sil, které zachránily životy íránských námořníků, považujeme za pozitivní humanitární gesto a tento americký postup vítáme," řekl v íránské televizi mluvčí Ramín Mehmanparast.

Jako první z íránských médií přinesla v sobotu dopoledne zprávu o záchranné akci státní agentura IRNA. Napsala, že armáda USA "údajně" přišla Íráncům na pomoc, ale dodala, že íránské ozbrojené síly záchrannou akci Američanů nepotvrdily.

Na palubě byl novinář

Na palubě amerického plavidla byl reportér amerického listu The New York Times, který se zachráněnými Íránci hovořil. "Seslal vás sám pánbůh," řekli námořníci z íránské lodi, kteří Američany o pomoc sami radiotelegraficky požádali. Kapitán lodi Muhammad Júnis řekl, že Somálci plavidlo zajali loni v listopadu; od těch dob je využívali jako základnu k dalším podobným útokům.

Mluvčí Pentagonu oznámil, že osvobození Íránci dostali od amerických vojáků pohonné hmoty a vydali se na cestu domů do Íránu. Somálští piráti jsou drženi na palubě americké letadlové lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám