Hlavní obsah

Lékaři z nohy muže odstranili 90kilový nádor

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ho Či Minovo Město
Aktualizováno

Lékaři z nemocnice v Ho Či Minově Městě ve čtvrtek odstranili z těla pacienta mohutný nádor. Jednatřicetiletý Nguyen Duy Hai ho měl na pravé noze. Nádor vážil 90 kilogramů. Pacient se po operaci zotavuje, uvedla stanice CNN.

Lékaři vyndali Vietnamci z nohy 90kilogramový nádor

 
Článek

„Je to složitá operace se spoustou rizik, včetně nebezpečí úmrtí během zákroku nebo pooperační rekonvalescence,“ avizovalo vedení nemocnice. Lékaři si dávali jen padesátiprocentní naději na úspěch vzhledem k množství krevních cév v nádoru.

Foto: Profimedia.cz

Hai v nemocnici se svojí matkou.

Zákrok vedl specialista na plastickou chirurgii z Chicaga McKay McKinnon. S podobnou operací měl zkušenosti už z dřívějška – v roce 2000 asistoval při odstraňování 90kilového nádoru z těla pacientky z Michiganu a o čtyři roky později 80kilogramového nádoru z těla jedné Rumunky.

McKinnon se údajně vzdal své odměny. Nemocnice náklady na operaci vyčíslila na 12 000 dolarů (čtvrt miliónu korun) a ta se mohla uskutečnit jen díky dárcovským příspěvkům.

Foto: Profimedia.cz

Nádor vážil 90 kilogramů.

Operace trvala deset hodin a v přímém přenosu ji sledovaly vietnamská televize i server Tuoitrenews.

Hai trpí od dětství genetickou poruchou a nádor měl od svých čtyř let. Postupně se mohl přemisťovat, pouze když zapojil obě ruce a nádor si držel. Ten však s dalšími léty tak narostl, že se už Vietnamec nemohl pohnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám