Hlavní obsah

Plat singapurského premiéra je čtyřikrát vyšší než Obamův a 22krát vyšší než Klausův

Novinky, rei
Singapur

Singapurští vládní představitelé se rozhodli nepopuzovat dál veřejnost svými platy, jež mají největší ze všech politiků na světě, a mzdy si snížili. Premiér se vzdal více než třetiny svého platu, i tak ale zůstává nejlépe placeným státníkem na světě, upozornila agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Singapurský premiér Lee Hsien Loong je nejlépe placeným státníkem na světě.

Článek

Předseda vlády Lee Hsien Loong představil nové platové sazby ve středu. Sám se vzdal 36 procent svých dosavadních příjmů a od nynějška bude pobírat „pouze“ 2,2 miliónu singapurských dolarů ročně. To je zhruba 34 miliónů korun.

Pro srovnání, roční příjem amerického prezidenta Baracka Obamy činí 400 000 dolarů (asi 8 miliónů korun). Český prezident Václav Klaus pobírá kromě náhrad základní plat ve výši zhruba 130 000 korun měsíčně, což ročně činí asi 1,5 miliónu korun.

Kromě premiéra bude v pětimiliónovém Singapuru snížen plat i ministrům, a to na úroveň poloviny platu ministerského předsedy. V přepočtu si tedy každý člen kabinetu přijde ročně na 17 miliónů korun. Rovněž prezidentovi Sellapanovi Ramovi bude příjem zkrácen, a to o 51 procent na 1,54 miliónu singapurských dolarů (23,8 miliónu korun).

Opatření platí retrospektivně k loňskému květnu, kdy současná vládní garnitura zahájila svůj mandát. Členové vlády mají ovšem nadále nárok na výroční odměny ve výši tří platů. Bonusy se udělují, dosáhne-li se cílů v ekonomických ukazatelích.

Reklama

Výběr článků

Načítám