Hlavní obsah

V Sýrii přišlo o život 32 lidí

Damašek

Nejméně 32 lidí zabili v pátek vládní vojáci při masových demonstracích v syrských městech. Oznámila to televize Al-Arabíja. Tvrdým zásahům sil loajálních prezidentovi Bašáru Asadovi nezabránila ani přítomnost pozorovatelů Ligy arabských států (LAS).

Článek

Mrtví a zranění jsou hlášeni i z měst, kde se nacházejí členové arabského monitorovacího týmu.

Desetitisíce Syřanů uposlechly výzvu opozice, která označila dnešek za Pátek pochodů na náměstí Svobody. Lidé vyšli do ulic především v dosavadních protestních baštách - Dará, Hamá, Homsu, na předměstích Damašku i v Halabu. Bezpečnostní síly se snažily demonstranty rozehnat střelbou, ohlušujícími granáty a bombami s hřebíky i slzným plynem. Vláda se údajně bojí toho, že se Syřané snaží zopakovat taktiku Egypťanů, kteří při protestech na jaře obsadili klíčové káhirské náměstí Tahrír a odmítali z něj odejít.

Demonstranti volali po svržení Asadova autokratického režimu, obviňovaného z odpovědnosti za smrt více než 5000 lidí od březnového vypuknutí protivládního povstání. Podle agenturních zpráv chtěli Syřané masovou účastí na dnešních protestech zároveň dosáhnout toho, aby "jejich hlas slyšeli pozorovatelé LAS".

"Dnešní pátek je jiný než jakýkoliv jiný (protestní) pátek. Je to transformační krok. Lidé dychtí po tom dostat se k pozorovatelům a říci jim o svém utrpení," řekl agentuře Reuters aktivista abú Hišám ve městě Hamá.

Jen v severní provincii Idlib se údajně připojilo k protestům v 17 městech na 250 000 lidí. V Dúmě na předměstí Damašku se vydalo k radnici, kde se zdržovali pozorovatelé, až 70 000 lidí. Při policejním zásahu jich bylo 24 zraněno. V téže oblasti propukly podle Reuters také prudké střety mezi vládními vojáky a dezertéry.

Armáda syrských dezertérů přitom ohlásila přerušení bojů, dokud se její velitelé nesejdou s pozorovateli Ligy arabských států (LAS). Ti začali svou misi v úterý a od té doby při protestech zahynulo podle opozičních zdrojů 130 lidí.

Ze syrské armády už zběhlo několik tisíc vojáků. Vytvořili Syrskou svobodnou armádu, jíž velí plukovník Rijád Asad. Ten dnes řekl, že se zatím nedokázal sejít s pozorovateli LAS a že dokud se k nim nedostane, mají jeho lidé rozkaz zastavit boje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám