Hlavní obsah

Satelitní snímky odhalily nový ostrov v Rudém moři

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhlá prosincová erupce v Rudém moři byla na počátku vytvoření nového ostrůvku. Odhalily jej satelitní snímky oblasti, které pořídila NASA před a po erupci. Ostrůvek je stále zahalen kouřem a jeho budoucnost je nejistá.

Článek

Podle zpráv získaných od místních rybářů tryskala 19. prosince láva až do výše kolem 30 metrů. „To je nejspíš i den, kdy erupce započala,“ řekl serveru OurAmazingPlanet vulkanolog Erik Klemetti z ohijské Denison University v Granville.

Ze srovnání dat a snímků ze tří satelitů NASA Terra, Aqua a Aura vyplývá, že erupce pokračovala do 22. prosince a následný den už byl patrný nově zformovaný ostrůvek západně od jemenského pobřeží.

„Překvapilo mne, jak rychle ten ostrov vyrostl,“ uvedl dále Klemetti.

Ostrůvek se objevil v oblasti, kde je Zubajrské souostroví, které vzniklo také díky vulkanické činnosti. Nový přírůstek je pro vědce zajímavý, protože mohou sledovat, zda ostrůvek uhájí svou existenci, nebo zmizí stejně rychle, jako se objevil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám