Hlavní obsah

Podmínky v egyptské armádě jsou strašné, postěžoval si bývalý důstojník

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdý výcvik, ponižování, nesmyslné rozkazy nebo přísné tresty zažívají vojáci v egyptské armádě, která se v posledních dnech potýká s rozsáhlými protesty. Své zážitky popsal důstojník v záloze, jehož jméno nebylo zveřejněno, deníku Guardian. Tvrdí, že se tamní důstojníci ani tak nezajímají o to, proti komu nebo za co bojují, jako o štědré příplatky.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský voják oslavuje pád prezidenta Mubaraka

Článek

„Důstojnické cvičení bylo drsné. Náš den začínal v pět hodin ráno a podmínky byly hrozivé,“ popsal člen egyptské armády. „Byl to pokus nás zlomit a předělat nás z civilistů na vojáky.“

Vojáci trávili hodiny plněním nesmyslných rozkazů. Postávali na slunci, zatímco museli recitovat armádní písně nebo zpívat národní hymnu. Za přestupky pak byli přísně trestáni. Někdy se ale raději nechali zavřít do vězení, aby alespoň nemuseli postávat hodiny na slunci v uniformě a plné zbroji. „Někdy jsme se všichni bouřili, až bylo vězení plné. V tu chvíli se museli začít snažit a být k nám milejší,“ vzpomíná.

Jejich nadřízení - často důstojníci ze staré školy - se přitom podle jeho slov chovali, jako by se vrátili do roku 1973, kdy během jomkippurské války bojoval Egypt s Izraelem. „Neustále nám připomínali bezprostřední hrozbu, jež představuje Izrael, a jak se Izraelci třesou z množství vzdělaných mladých důstojníků, které ročně nabíráme do armády.“

Politika jde stranou, hlavní jsou peníze

Důstojník ale připomíná, že na rozdíl od současnosti tehdy měli vojáci pro co bojovat. Nyní je prý členům armády politická situace téměř lhostejná. V první řadě jim jde o peníze. „Většině ve skutečnosti nezáleželo na tom, co se dělo v ulicích z politického hlediska, byli jen šťastni z peněz navíc,“ přiznává s tím, že na jejich adresu někdy padaly vtipy, v nichž armáda figurovala jako jediný, kdo z egyptské revoluce profituje.

Podle důstojníkova svědectví si vojáci mohli přijít na 250 - 500 egyptských liber za každou demonstraci na náměstí Tahrír (Osvobození) v Káhiře. „Je to směšné,“ řekl. „Na vrcholu nepokojů se platy záložních důstojníků zdvojnásobily a každý dostával celou dobu obrovské odměny.“

Po několika měsících však přece jen spatřuje v situaci jistý posun. Navzdory štědrému systému benefitů prý mezi vojáky roste odpor vůči Muhammadu Husajnu Tantávímu, vrchnímu veliteli egyptských ozbrojených sil, stejně jako proti Nejvyšší radě ozbrojených sil, která svými násilnostmi prý poskvrnila obraz armády před veřejností. Jsou navíc znepokojeni brutálními záběry, které v posledních dnech odvysílaly nezávislé televizní kanály.

Reklama

Výběr článků

Načítám