Hlavní obsah

KLDR ztuhla, lidé při pietě stáli jako sochy

– Pchjongjang

Druhý den slavnostního pohřbu zemřelého severokorejského vůdce Kim Čong-ila začal veřejným prohlášením jeho následníka a syna Kim Čong-una za "nejvyššího vůdce" vládnoucí strany, armády a lidu. V centru Pchjongjangu se k uctění památky komunistického diktátora znovu shromáždily statisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Druhý den slavnostního pohřbu Kim Čong-ilaVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP začal obřad na Kim Ir-senově náměstí tichým uctěním zemřelého, při němž měli lidé sklopeny hlavy. Vůbec se nehýbali.

Ceremoniální hlava státu Kim Jong-nam pak davu oznámil postavení nového vůdce a prohlásil, že Kim Čong-un zdědil po svém otci "ideologii, charakter a věc revoluce". Nový vůdce přitom hleděl z balkónu Velké lidové studovny se sklopenou hlavou, obklopovali jej nejvyšší straničtí a armádní představitelé a nablízku měl i svou mladší sestru.[celá zpráva]

"To, že velký soudruh Kim Čong-il plně vyřešil otázku nástupnictví, byl jeho nejvelkolepější počin," řekl Kim Jong-nam, který je předsedou stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění. Za "nejvyššího vůdce" a "velkého následníka" již Kim Čong-ina označovala v minulých dnech státní média, formálně by jej ale v čele země měly potvrdit nejvyšší stranické, parlamentní a vládní orgány.

Kim Čong-il podle oficiální zprávy zemřel 17. prosince ve věku 69 let a Kim Čong-una vybral za následníka v loňském roce. Svět sleduje obřad v naději, že spatří náznaky dalšího vývoje v izolované zemi disponující jadernými zbraněmi. Analytici budou hledat signály naznačující, zda strana a armáda plně přijmou dalšího příslušníka "kimovské dynastie" a kdo bude spolu s ním vládnout.

Kim Čong-il byl absolutním vládcem jedné z nejizolovanějších zemí světa od roku 1994, kdy převzal vládu po svém otci Kim Ir-senovi. Zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až po dvou dnech. Dalších deset dní se před podobiznami zesnulého vůdce v mrazivém počasí klaněly a plakaly statisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR se utápí v slzách, pohřbívá drahého vůdceVideo: Reuters

Ve středu začal mohutný pohřeb, z něhož severokorejská státní televize vysílala několikahodinovou jízdu kolony provázející pohřební vůz pchjongjangskými ulicemi plných teatrálně naříkajících lidí.[celá zpráva]

Podle státní agentury KCNA má být součástí čtvrtečních ceremonií smuteční obřad, dělová salva a tři minuty ticha. Lokomotivy a lodě mají uctít památku vůdce troubením a houkáním sirén.

Reklama

Výběr článků

Načítám