Hlavní obsah

Samoa vynechá jeden den a skočí rovnou do Silvestra

Právo, DPA, KOV

Ostrovní stát Samoa v Tichém oceánu se rozhodl zrušit letos v kalendáři 30. prosinec – po 29. skočí díky změně časového pásma do 31. prosince, tedy rovnou do Silvestra.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na Samoe

Článek

„Důvodem je potřeba zjednodušit obchodní kontakty s Novým Zélandem, Austrálií a Asií, prohlásil premiér Tuilaepa Sailele Malielegaoi. Překvapeným novinářům vysvětlil, že zmíněné státy leží v jiném časovém pásmu než Samoa: „ Pátek byl pro naše hospodářství ztracený den, protože na Zélandu a v Austrálii měli v ten den vzhledem k jinému časovému pásmu už sobotu, a když se v obou zemích začínalo pracovní pondělí, u nás byla ještě neděle.“

Samoa byla až dosud státem, jehož obyvatelé byli vždy mezi posledními, kdo zažili západ slunce. Teď se naopak ocitnou mezi zeměmi, kde východ slunce uvidí mezi prvními.

Zklamáno je ale 775 Samoanů, kteří se narodili 30. prosince, a letos tak přijdou o oslavy narozenin. Zato ale mohou s ostatními slavit Silvestra o den dříve.

Agentury připomínají, že Samoa se vlastně vrací do časového pásma, kde byla až do roku 1892. Tehdy ale přešla do pásma, jež bylo blíže USA, protože všichni doufali, že z toho budou mít hospodářské výhody. Jenže vývoj šel jinak a stát potřebuje být časově blíže k Zélandu a Austrálii, s nimiž má největší obchodní vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám