Hlavní obsah

Egyptská armáda končí s testy panenství na zatčených ženách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptská armáda zakázala testování panenství u zadržených žen. Vyhověla tak žádosti Sámiry Ibráhímové, která byla zatčena při jednom z protestů v Káhiře a pak přinucena projít právě tímto testem. Podle ochránců lidských práv není její případ ojedinělý.

Článek

„Soud nařídil, aby se skončilo s testy panenství dívek zadržovaných na vojenských základnách," řekl v úterý předseda káhirského správního sudu Alí Fakri. Stovky lidí, kteří byli přítomni v soudní síni, uvítaly jeho rozsudek jásotem.

Během březnových protestů bylo na náměstí Tahrír v Káhiře zatčeno 18 žen, jež pak byly ve vězení údajně vystaveny ponižujícímu zacházení, které zahrnovalo i testy panenství.

Brutality na ženách se pořádková policie dopustila opakovaně také v závěru roku, kdy byly protesty obnoveny. Dvacátého prosince se do nich zapojily tisíce žen a historici dokonce událost označili za největší demonstraci žen v moderních dějinách země. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám