Hlavní obsah

Švédské novináře poslali v Etiopii na 11 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojici švédských novinářů Johana Perssona a Martina Schibbye poslal v úterý soud na 11 let za mříže kvůli údajnému podporování terorismu. Verdikt je trestá rovněž za nelegální vstup do země, kam se dostali se členy somálské povstalecké skupiny.

Foto: Afp Photo/ Scanpix / Kontinent Agency, Profimedia.cz

Jeden z odsouzených švédských novinářů Johan Persson

Článek

Novináři byli zadrženi v červnu při jedné z potyček s povstalci ve východoetiopském státě Somali, kam novináři nemají přístup. Byli ve společnosti bojovníků separatistické Ogadenské národněosvobozenecké fronty (ONLF), již Etiopie označuje za teroristickou organizaci.

Zatímco švédští vyjednavači trvají na tom, že novináři se v místě nacházeli kvůli novinářské misi, předsedající etiopský soudce Šemsu Sirgaga uvedl, že Švédové nebyli schopni doložit, že nejsou napojeni na teroristy.

„Dokázali nám, že jsou váženými novináři, ale nemůžeme si být jisti, že někdo s dobrou reputací se neangažuje v trestné činnosti,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám