Hlavní obsah

Severokorejský vůdce Kim Čong-un posiluje moc se strýcem za zády

Pchjongjang
Aktualizováno

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un upevňuje své pozice. Poté co byl v minulém týdnu prezentován jako vrchní velitel armády, v pondělí jej v severokorejském listu Rodong sinmun představili jako předsedu Ústředního výboru Korejské strany práce. Současně ale posiluje moc i jeho strýc Čang Song-tchek, který se v sobotu poprvé ukázal v uniformě a "Velkého následovníka" provází na každém kroku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Strýc Kim Čong-una se poprvé objevil na veřejnosti ve vojenské uniforměVideo: Reuters

 
Článek

Hlavní severokorejské noviny v komentáři napsaly, že "vojsko KLDR je plné odhodlání položit životy za obranu ústředního výboru vedeného Kim Čong-unem". Ten se už stal vrchním velitelem armády.  [celá zpráva]

Z textu podle analytiků vyplývá, že Kim se stane nebo už stal generálním tajemníkem ústředního výboru vládnoucí strany. Kim Čong-un tak bude v nové funkci ovládat jednu z hlavních rozhodovacích politických skupin, i když klíčovou roli v zemi má armáda.

List podle DPA pokračoval: "Všechny stranické organizace po celé zemi jednomyslně podporují ideologií a vedení velkého soudruha Kim Čong-una. Riskujme své životy, abychom ochránili stranickou Ústřední vojenskou komisi, kterou vede drahý soudruh Kim Čong-un."

Foto: Kyodo, Reuters

Kim Čong-un jde v čele suity generálů v památníku Kumusan.

Experti ale předpokládají, že se Kim Čong-un bude o moc dělit s armádou a se svým vlivným strýcem Čang Song-tchekem, který se neustále objevuje po jeho boku. Ten se nyní dokonce poprvé ukázal na veřejnosti v uniformě, což znamená, že zaujal i vysoký post v armádě.

Silnou pozici má v KLDR i vycházející hvězda severokorejské armády a zatím její nejvyšší generál Ri Jong-ho.

Foto: Kyodo, Reuters

Kim Čong-un v památníku Kumusan

V KLDR stále trvá státní smutek, který ve středu vyvrcholí oficiálním pohřbem Kim Čong-ila.

Hosté z jihu

Přísně střeženou hranici mezi oběma korejskými státy v pondělí překročily dvě skupiny jihokorejských občanů, aby v hlavním městě KLDR uctily Kim Čong-ilovu památku.

Foto: Kyodo, Reuters

Kim Čong-un s generalitou a dalšími vysokými představiteli KLDR v památníku Kumusan.

Jednu ze skupin vede vdova po bývalém jihokorejském prezidentovi Kim Te-džungovi I He-ho. Druhou skupinu tvoří vedoucí pracovníci jihokorejského koncernu Hyundai v čele s jeho předsedkyní Hjon Čong-un. Pokloní se památce Kim Čong-ila.

KLDR už dříve uvedla, že pohřbu se žádné zahraniční delegace účastnit nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám