Hlavní obsah

Ekologové sledují japonskou velrybářskou flotilu pomocí bezpilotních letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ekologové snažící se ochránit velryby před japonskými velrybáři nasadili v Antarktidě nejmodernější techniku. Pohyb velrybářské flotily sledují za pomoci bezpilotních letadel. Dosud mívali problémy se zásahy právě proto, že se jim ne vždy podařilo flotilu najít.

Článek

Ekologičtí aktivisté z organizace Sea Shepherd Conservation Society nasadili dvě bezpilotní letadla. Jejich úkolem je sledovat pohyb hlavní japonské lodi Jušin Maru, na jejíž palubě se ulovené velryby ukládají, a usnadnit tak manévry ochránců přírody, které jsou namířené proti ní.

Letadla, která poskytla jedna bezpečnostní firma a která startují z hlavního plavidla ekologů Steve Irwin, již japonskou flotilu zaregistrovala asi 1600 kilometrů severně od hranic Jižní ledového oceánu, uvedla agentura AFP.

Podle mluvčího organizace Sea Shepherd Conservation Society Paula Watsona je pronásledování japonských lodí komplikované vzhledem k rozlehlosti oceánů, ale bezpilotní letadla bezvadně plní potřebnou výzvědnou funkci. Aktivisté díky nim také například vědí, že 720tunová Jušin Maru na své pouti zatím žádnou velrybu neulovila. Zhruba do března má přitom v plánu ulovit 900 plejtváků malých a plejtváků myšoků.

Flotila vyplula začátkem prosince 

Čtyři japonské lodě se vydaly 6. prosince z japonského přístavu Šimonoseki na výpravu, jejíž oficiální náplní je "vědecký výzkum" velryb. [celá zpráva]

Minulá expedice byla ale předčasně ukončena již v únoru s puhou pětinou plánovaného úlovku. Důvodem byly střety s ekologickými aktivisty. [celá zpráva]

Japonská flotila proto pro nynější výpravu vyčlenila tři lodě k tomu, aby plavidla aktivistů co nejúčinněji blokovaly a zabránily jim přiblížit se k Jušin Maru. Ekologové ale mají také v záloze dvě rychlejší lodě, které by svými manévrovacími schopnostmi měly lov notně zkomplikovat.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí  od roku 1986. Tokiu ale byla udělena výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám