Hlavní obsah

Vrtulníky NATO zabíjely děti místo Tálibů, pumpu zaměnily za kanón

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Zvláštní afghánský vyšetřovací tým ustavený prezidentem Hámidem Karzáím v sobotu obvinil mezinárodní síly ISAF, že zbytečně zabily desítky civilistů. Jen za posledních několik týdnů jich bylo 21 včetně několika dětí, které zahynuly 13. prosince, uvedla agentura DPA.

Článek

„Naše delegace zjistila, že dítě, které šlo sbírat pro ovce listí ze stromu, bylo zabito vrtulníkem NATO (na akci podniknuté) bez jakékoli koordinace s úřady v Kandaháru,“ uvedl poradce prezidenta Hadždží Tahír Safí.

„Otec dítěte spěchal na místo bombardování s jinými příbuznými, když další vrtulník shodil další bomby,“ dodal k případu Safí s tím, že při druhém útoku zahynul otec Abdul Rahím a tři další děti z téže vesnice včetně osmileté a dvanáctileté dívky. Rahímova dcera byla zraněna.

Velení NATO k případu dodalo, že nálet byl nařízen poté, co se zjistilo, že v okolí tři vzbouřenci Tálibánu u silnice kladli bomby.

Pumpu zaměnila posádka vrtulníku za kanón

V týž den vrtulník zaútočil na jiném místě Kandaháru na trojici mužů, kteří na motorce vezli pumpu. „ISAF nám sdělil, že je zastřelili, protože si mysleli, že vezou dělo,“ řekl Safí.

NATO se za tyto smrti omluvilo a odškodnilo rodiny pěti tisíci dolary.

Právě takovéto přehmaty ale podle týmu zhoršují napětí v zemi. Jeden z přeživších uvedl, že ho sestra požádala, aby jí sehnal vestu pro atentátníky. Chtěla se odpálit a zabít zahraniční vojáky.

Prezident Karzáí chce, aby NATO omezilo nálety a skončilo s nočními raziemi v domech Afghánců.

Reklama

Výběr článků

Načítám