Hlavní obsah

Neztrácejte nervy, chlácholil Schwarzenberg Čechy držené v Zambii

Praha

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve čtvrtek telefonoval do Zambie, aby povzbudil trojici Čechů, které tamní úřady zadržují kvůli podezření ze špionáže. Schwarzenberg je ubezpečil, že na ně nezapomíná a vyjádřil naději v jejich brzké propuštění.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg věří v brzký návrat mužů do vlasti. „Neztrácejte nervy a naději, určitě se to podaří“, citovalo ministerstvo zahraničí jeho slova.

„Chtěl jsem jim, vzhledem k okolnostem, popřát požehnané Vánoce a ujistit je, že na ně ani v období svátků nezapomeneme,“ dodal Schwarzenberg, jenž zadrženým zanechal i svoje číslo na mobil, aby ho mohli v případě potřeby přímo kontaktovat.

Jiří Cetl, Jan Coufal a Michal Veber přijeli do Zambie jako turisté, ale v říjnu byli obviněni ze špionáže, protože údajně v Lusace cíleně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Češi obvinění odmítají. Hrozí jim 25 let vězení.

Ministerstvo zahraničí poté, co Schwarzenbergovi nezvedal telefony jeho zambijský protějšek, vyslalo do země zvláštního vyslance.

Případem se zabývá zambijský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám