Hlavní obsah

U Nigérie unikla ropa z vrtu, ohrožuje pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos

Z ropného pole společnosti Royal Dutch Shell u pobřeží Nigérie unikla do oceánu ropa. Už ve čtvrtek by mohla znečistit pobřeží, řekl agentuře AP šéf nigerijského úřadu pro kontrolu úniků ropy Peter Idabor. Podle něj jde o největší únik ropy v oblasti za posledních deset let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ropa se do moře dostala den předtím při přečerpávání na tanker. Proud unikající suroviny se podařilo zastavit a společnost poté vrt uzavřela. "Jakmile jsme si to uvědomili, zastavili jsem tok ropy a mobilizovali jsme vlastní zdroje, abychom minimalizovali dopad," řekl mluvčí stanici BBC.

Do moře se údajně dostalo "méně než 40 000 barelů". Podle agentury AP jde o přibližně stejné množství ropy jako v roce 1998 při úniku ropy ze zařízení americké společnosti Exxon Mobil. Ropné skvrny se tehdy rozšířily až k nigerijskému pobřeží a k největšímu městu Lagosu.

Idabor agentuře AP řekl, že ropa se rozšířila do vzdálenosti 185 kilometrů a mohla by během dneška dorazit k pobřeží. Agentura Reuters připomněla, že ropa ze zařízení společnosti Shell v deltě řeky Nigeru v minulosti unikla do okolí již několikrát. Společnost z úniků vinila sabotéry a zloděje.

Bonga leží asi 120 kilometrů od nigerijského pobřeží. Shell tam těží 200 000 barelů denně a z pole podle Reuters pochází desetina jeho celkové produkce ropy v Nigérii.

Firma se za úterní únik ropy omluvil a mluvčí společnosti řekl, že jeho příčiny budou předmětem vyšetřování. Prace také na odstranění následků úniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám