Hlavní obsah

Velký následník Kim jr. se bude o moc dělit se strýcem

Právo, PUR, vpl

„Velký následník“ Kim Čong-un se po smrti svého otce a dlouholetého vůdce KLDR Kim Čong-ila bude muset dělit o moc se svým strýcem a armádou. Rýsuje se tak varianta, že izolovaná země přejde od dosavadního silného diktátorského režimu k jakémusi kolektivnímu vedení – alespoň pro začátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Byl to pilný a přátelský student, vzpomínají na Kim Čong-una ve škole v BernuVideo: Reuters

 
Článek

O dělbě moci informovala včera agentura Reuters s odvoláním na zdroj udržující těsné spojení s Pchjongjangem a Pekingem. Odmítl být jmenován, ale v minulosti dobře předvídal události. Pro agenturu například včas avizoval první jaderný test KLDR v roce 2006.

Web Spiegel Online k nové mocenské rovnici uvedl, že by nyní nenastala bez posvěcení Kim čong-ila ještě za jeho života. „O variantě, že političtí matadoři dědice trůnu vezmou mezi sebe, aby si ho pohlídali, a zemi předhodí variantu o nástupnictví, se spekulovalo dobré tři roky,“ napsal.

Foto: Reuters

„Velký následník“ Kim Čong-un

Kim Čong-un, jemuž je „kolem 27 let“, stane v čele rodinné dynastie, která vládne KLDR od jejího založení po 2. světové válce. Nemá ovšem ještě žádné zkušenosti a pro zahraničí je neznámou figurou. Proto má nejspíš dojít k dělbě moci.

Čang Song-tchek (65), švagr Kim Čong-ila a strýc mladšího Kima, je místopředsedou Národní vojenské komise, která rozhoduje o osudu země. Čangova manželka byla loni povýšena do generálské hodnosti. Také Kim Čong-un je novým generálem. V souladu s konfuciánskými tradicemi nemůže každopádně následník po smrti svého otce okamžitě převzít moc – to by se považovalo za nevhodné. Když zemřel Kim Ir-sen, bylo vyhlášeno tříleté smuteční období. Teprve pak se stal jeho syn stranickým šéfem.

Čang Song-tchek může být regent-dohlížitel

Čang by mohl být jakýmsi regentem – alespoň v počátečním období. Jak řekl Kerry Brown, britský expert na Asii, výběr diktátorova třetího a nejmladšího syna byl totiž „velkým, velkým kompromisem“. Šlo o „hodně vratký konsensus“, citoval Browna The Daily Telegraph (DT). Za novým vůdcem se nyní mohou formovat tři frakce. Nejdůležitější bude nejspíš Čangova. Je místopředsedou Komise národní obrany a teď vlastně její jedničkou, protože Kim Čong-il je po smrti. Čangova manželka Kim Kjong-hi je mladší sestrou zesnulého vůdce.

Čang je považován spíše za pragmatika než ideologa. Asi by měl sympatizovat s umírněnými ekonomickými reformami v souladu s návrhy, které předložila Čína.

Ve své kariéře musel překonat mnoho překážek. V polovině roku 2004 záhadně zmizel z ústředního výboru a byl tři roky v nemilosti. Podle jedné zprávy, odkazující na jihokorejskou špionáž, byl v domácím vězení v Pchjongjangu. Podle jiné byl poslán na převýchovu. Na výsluní se vrátil až v roce 2007 coby vedoucí stranického oddělení pro policii a soudnictví. Do Komise národní obrany přešel o dva roky později.

Ve svém novém postavení "regenta" má ale zdatné rivaly. Bude to především Kim Sol-song, 36letá dcera Kim Čong-ila, která měla k otci hodně blízko a stále zastává důležitou funkci v aparátu státní propagandy. Dalším v řadě je nejstarší Kimův syn Kim Čong-Nam (40), který se může pokusit obnovit svůj vliv. Původně byl považován za nejpravděpodobnějšího nástupce, ale znelíbil se, když chtěl navštívit na falešný pas Japonsko.

„Puč je hodně nepravděpodobný“

Situaci v KLDR považuje zmíněný zdroj za stabilní. „Je to hodně nepravděpodobné,“ komentoval otázku týkající se možnosti vojenského puče. „Armáda už přísahala Kim Čong-unovi věrnost.“

Severokorejci prý provedli v pondělí raketovou zkoušku, aby varovali Washington před zásahem. Za nepravděpodobnou považuje zdroj i možnost, že by sáhli v blízké budoucnosti k nové jaderné zkoušce, ledaže by ji USA a Jižní Korea „vyprovokovaly“.

Čína, nejbližší spojenec Severní Koreje a největší poskytovatel pomoci, v úterý oznámila, že se bude těšit na návštěvu nového vůdce KLDR.

Přesto má obavy o možnou nestabilitu na svých severovýchodních hranicích. Tlačí proto na Pchjongjang, aby přistoupil na denuklearizaci. Ten je ochoten tak učinit jen za podmínky, že KLDR, Jižní Korea, USA a Čína podepíší mírovou smlouvu. Ta by nahradila dohodu o příměří z roku 1953, dodal citovaný zdroj.

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Výběr článků

Načítám