Hlavní obsah

Afghánistán žádá konec nočních razií, i když to NATO odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hamíd Karzáí žádá okamžité zastavení nočních razií a prohledávání domovů afghánských občanů ze strany vojáků NATO. V úterý to oznámil prezidentův mluvčí Aimal Faizi. NATO už v pondělí oznámilo, že v nich bude pokračovat, přestože v sobotu při takové akci zemřela Afghánka.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

"Prezident Afghánistánu chce, aby byly s okamžitou platností ukončeny noční zátahy a prohledávání domovů Afghánců," řekl Faizi. "Přeje si, aby již žádný cizinec nevstoupil do jakéhokoli afghánského domu s cílem ho prohledat."

Mluvčí reagoval na pondělní prohlášení mluvčího Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), německého generála Carstena Jacobsona, že tyto kontroverzní noční akce budou pokračovat i po smrti Afghánky při takové razii v noci na sobotu.

"Prohlášení představitelů NATO jsou v naprostém protikladu k rozhodnutí Velké rady (Lója džirga), k požadavkům afghánského lidu a k tomu, co si přeje prezident," zdůraznil Faizi.

Karzáí opakovaně požaduje omezení aktivit NATO, zejména prohledávání domů a náletů, které si často vyžádaly také civilní oběti

Velká rada, na které se sešli kmenoví náčelníci, v polovině listopadu vyzvala k zákazu domovních prohlídek ze strany zahraničních vojáků. Je to její podmínka pro podpis dohody o strategickém partnerství mezi Kábulem a Washingtonem. Tato dohoda má definovat budoucí vztahy Afghánistánu s USA po roce 2014, kdy mají zemi opustit bojové jednotky NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám