Hlavní obsah

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Pchjongjang

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela televizní hlasatelka v černém s takovým pohnutím, že bylo jasné, jak moc je smrtí zasažena. Státní smutek potrvá do 29. prosince.

Článek

Záběry s hlavičkou severokorejské agentury KCNA zveřejněné na internetu ukazují, že do ulic Pchjongjangu vyrazily tisíce lidí. Mnozí hystericky pláčou a před sochami zesnulého severokorejského vůdce v zoufalství klekají na kolena.

Asi tříminutové video zachycuje stovky truchlících lidí na řadě míst města severokorejské metropole. Na jednom ze záběrů štkají mladí muži v tmavých stejnokrojích seřazení v trojstupech. Jinde muž ve stejnokroji klečí na kolenou a v zoufalství bije pěstí do země.

"Proměním smutek v sílu a odvahu a budu ctít váženého soudruha Kim Čong-una," říká podle anglických titulků v závěru šotu čtyřiadvacetiletá pracovnice z továrny v Pchjongjangu.

"Nemohu tomu uvěřit. Jak mohl on odejít takto? Co bychom měli dělat?" řekl člen strany Kang Tä-ho.

Foto: Kyodo, Reuters

Smutek ve tvářích obyvatel Severní Koreje

Song Sun-ok dodal: "Tak tvrdě pracoval, aby zlepšil naše životy, a takto odešel."

I čínská státní televize také odvysílala záběry z ulice, kde lidé pláčou. I ty potvrdily post následovníka. "Dosáhneme vítězství v naší revoluci, protože máme soudruha Kim Čong-una," řekl na ulici 55letý Ho Song-čol.

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Výběr článků

Načítám