Hlavní obsah

V Indonésii oholili mladým punkerům hlavy a nutí je číst korán

Novinky,
Banda Aceh

Více než šedesát mladých Indonésanů bylo zadrženo v sobotu v provincii Aceh během koncertu. Sousedům vadilo jejich chování i vzhled. Byly jim oholeny hlavy, nahnali je společně do vody a poslali do převýchovného ústavu. Zásah vzbudil pozornost obhájců lidských práv v zemi, uvedla BBC.

Článek

Mluvčí policie v Acehu Gustav Leo zdůraznil, že policie nikoho z nich neobvinila z trestného činu a nic takového ani neplánuje. „Podrobí se převýchově, aby jejich morálka odpovídala té, jakou mají lidé v Acehu,“ vysvětlil.

Proti postupu místních úřadů protestovala Evi Narti Zainová, která stojí v čele Koalice pro lidská práva v Acehu. Domnívá se, že byli ponižováni a zacházelo se s nimi jako s kriminálníky. „Jsou to děti, teenageři, kteří se vyjadřují po svém,“ řekla a dodala: „I když si na ně lidé z Acehu stěžují, nemělo by se s nimi takto zacházet. Byli nahnáni do studené vody a jejich hlavy byly oholeny. To je porušení lidských práv. Byli zbavení úcty.“ Někteří navíc byli z Bali.

Foto: Reuters

Vyznavači punku s oholenými hlavami

S tím ale Leo nesouhlasí: „Jsou to děti Acehu a my to děláme pro jejich dobro. Jejich budoucnost by mohla být ohrožena. Podrobujeme je převýchově, aby nebyli ostudou rodiny.“ Nyní musejí studovat korán.

Je to už podruhé, co bylo v Acehu takto zasaženo proti lidem označeným za punkery, i když mezi nimi byli vyznavači různých druhů hudby a ne všichni měli číro nebo naježené vlasy.

Foto: Reuters

V Indonésii holí hlavu fanouškovi undergoundového rocku

Aceh je jedinou provincií v Indonésii, která je nejlidnatější muslimskou zemí, kde se uplatňuje islámské právo šaría, zavedeno tam bylo před několika lety.

Bizarní účesy nesouvisejí jen s oblibou punku a dalších subkulturních hudebních stylů ale jsou také protestem proti společnosti, která je stále konformnější a islámštější.

Punk a spřízněné styly jsou v Indonésii velmi populární. Na punkové kapely z celého světa tam chodí masy mladých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám