Hlavní obsah

V Íránu letos popravili kvůli drogám téměř 500 lidí, tvrdí AI

Novinky,

Amnesty International ve své čtvrteční zprávě Závislí na smrti uvedla, že letos prudce vzrostl počet lidí popravených v souvislosti s drogami. Eviduje 488 případů, což je třikrát tolik než v roce 2009.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní se většinou o popravách dovědí až po jejich vykonání.

Článek

Amnesty International (AI) zaznamenala, že se letos zatím v Íránu uskutečnilo přes 600 poprav. U osmdesáti procent z nich byl absolutní trest vykonán v souvislosti s drogovými delikty.

Íránské úřady za první polovinu letošního roku popravily v průměru téměř dva lidi denně. Amnesty International už v červenci oznámila, že Írán přiznal vykonání 190 trestů smrti od počátku roku. Podle ní však bylo uskutečněno nejméně 130 dalších poprav. Nevládní organizace Lidská práva v Íránu se sídlem v Norsku dokonce uvádí, že od ledna do konce června eviduje 390 poprav. [celá zpráva]

Jen v lednu bylo v zemi popraveno 65 lidí [celá zpráva]

Byla mezi nimi i Íránka s nizozemským pasem. Byla zatčena během demonstrací, ale doma podle policie měla 450 gramů kokainu a dalších 150 gramů prodala.

V Íránu dokonce popravují i nezletilé

V zemi je velmi vysoký počet lidí, kteří ročně zemřou kvůli závislosti na drogách. Podle Amnesty International je jich 91 z každého miliónu. Přes Írán také vede jedna z klíčových cest, kudy se drogy z jižní a jihovýchodní Asie pašují do Evropy. V posledních letech získal mezinárodní podporu i z několika evropských zemí a OSN, aby pomohl zastavit tranzit drog.

„Ve snaze zvládnout velký problém týkající se drog se íránské úřady dopouští vražedného řádění obrovských rozměrů. Přitom neexistují žádné důkazy o tom, že by popravy nějak bránily dalšímu pašování drog,“ řekla zástupkyně ředitele AI pro Blízký východ a severní Afriku Ann Harrisonová a vyzvala Írán, aby s popravami skončil.

Počet poprav roste

Počet popravených v souvislosti s drogami stále roste. V roce 2009 jich bylo 166, přičemž celkem bylo v zemi popraveno 389 osob. V loňském roce se podle oficiálních údajů z Teheránu v zemi popravilo 253 lidí, z toho 172 za drogové trestné činy. AI však obdržela informace o dalších 300 popravách, z nichž byla drtivá většina opět za drogové trestné činy.

AI uvedla, že v polovině roku 2010 dostala věrohodné zprávy o tom, že se konala nová vlna poprav. Šlo o tajné masové popravy ve věznici Vakilabád ve městě Mašád. Jedna zpráva informuje, že dne 4. srpna 2010 bylo popraveno více než 89 osob.

Amnesty zmínila, že mnohdy popravy následují po vynucených přiznáních a zinscenovaných procesech. Příbuzní a advokáti nejsou ani upozorněni, kdy se mají exekuce konat.

Reklama

Výběr článků

Načítám